Rundslinga
45.5 km
Nävekvarn, Nyköpings kommun

Vandringsförslag Tunabergsrundan

Tunabergsrundan

Favorit

Du måste vara inloggad för att kunna spara en etapp som favorit.

25 har gått här

Jag har gått här

Du måste vara inloggad för att kunna markera att du gått denna etapp.

Hitta hit

En fin utflykt med en eller ett par övernattningar

När Sörmlandsleden passerar det område som tidigare utgjorde Tunabergs socken har den dragits i två grenar. Dessa ansluter till den övriga leden dels i Nävekvarn och dels i Koppartorp och bildar tillsammans en lång runda som kan vara ett intressant alternativ för de som vill göra en utflykt med en eller ett par övernattningar. Medsols tur och retur Koppartorp består denna runda av etapperna 41, 40, 39, 38, 37, 37:1 och 37:2. Sammanlagt blir det ca 46km. Om man vill kan man förkorta rundan via genvägar mellan de två grenarna av den reguljära leden.

Man kan nå Tunabergsrundan genom att åka buss från Nyköping till Nävekvarn. Med egen bil går det att parkera såväl i Nävekvarn som i Koppartorp. Det finns också  mer undanskymda parkeringsplatser på flera ställen där Tunabergsrundan tangerar allmän väg.

Vindskydd utefter denna runda finns vid Mellsjön (etapp 40), Viggudden (etapp 39), Svartåhällen (etapp 37) och Kärrgruvorna (etapp 37:1/37:2). Det finns dessutom hur många fina platser som helst att sova på i t ex eget medhavt tält.

Den enda affären efter de här etapperna finns i Nävekvarn. Dricksvatten kan man med hjälp av infödda få tag i främst i Nävekvarn och Koppartorp.

På den del av rundan som består av etapperna 37:1 och 37:2 är man verkligen i Tuna bergslag och passerar förbi en mängd rester från gruvbrytning, hyttor och fördämningar för vattenverk. I Koppartorp och vid Kärrgruvan finns kortare rundslingor som visar ännu mer av sådant.

Byn Koppartorp med Storgruvan har en del av gammal bebyggelse kvar med t ex en träkyrka från början av 1600-talet.

På etappen 41 från Koppartorp kan man välja att passera över det branta Simonsberget från vars högsta delar det är en vidunderlig utsikt ända ut över havet. Sedan fortsätter man förbi små insjöar genom kulturbygd och skogspartier fram mot havet.

Stora delar av sträckan som består av etapperna 37, 38 och 39 går längs Bråvikens branta kust. Vackra utsikter och spännande natur. Lite jobbiga backar här och där t ex upp till Gullängsbergets stora stenröse som varit ett känt sjömärke ända från vikingatid. Men för det mesta är det lättgånget och utefter den här sträckan kan man finna åtskilliga platser för dopp i havet.

Tunabergsrundan innehåller stora tuggor av smakprov från det mesta av allt vackert och intressant som finns utefter Sörmlandsleden. Läs de mer utförliga beskrivningar som finns för de etapper som ingår i rundan!

Tillgänglighet
Kollektivtrafik i närheten
Parkering i närheten
Faciliteter
Torrdass
Vindskydd
Fakta:
Fakta:
Längd45.5 km
PlatsKoppartorp
StartN 58°38.703' E 016°53.995'
58.645050, 16.899917

Etappkarta

Vill du ta del av etappkartor och stödja oss?
Bli medlem idag!
Hitta med kollektivtrafik
Nyköping
33 min
Nävekvarn
Alternativ:
Buss med Sörmlandstrafiken till Nävekvarn om du väljer att påbörja vandringen där.
Hitta till parkeringsplats

1 kommentar

  1. Kennet Öhlund skriver:

    Vi gick Tunabergsrundan 17-19 juli 2023, motsols med start i Nävekvarn, alltså tre dagar med två övernattningar i tält. Fin vandring! Krävande på ett sätt vi inte riktigt hade väntat oss i den kustnära delen, i synnerhet etapp 39. Upp och ner, ojämnt underlag, trixigt och snirkligt. Första dagen gick vi cirka 12 km (etapp 37 och det mesta av 38). Andra dagen resten av 38:an, 39 samt cirka 2/3 av etapp 40 (ungefär 15 km). Sista dagen resten av 40 och så 37:2 och 37:1 (ca 18 km). Mycket tacksamt med dricksvattenkranar i Uttervik och Koppartorp, och även toaletten som Tunabergs kyrka/Svenska kyrkan erbjöd. Leden rekommenderas!

Lämna en kommentar

Stolta sponsorer

Guld
Bli sponsorAlla sponsorer