Etapp 37:2
8 km

Kärrgruvorna Koppartorp

Faciliteter på etappen:
Första etappen
Kärrgruvorna
Vindskydd efter 0 km
Tidikehyttan, rastplats med bord, efter ca halva sträckan.
Koppartorp

Favorit

Du måste vara inloggad för att kunna spara en etapp som favorit.

62 har gått här

Jag har gått här

Du måste vara inloggad för att kunna markera att du gått denna etapp.

Hitta hit

Etapp 37:2

Parkering vid etappstart.
Vindskydd:
Kärrgruvan – N 58°38.850′ E 016°51.469′

En lätt och trevlig vandring i omväxlande natur där leden dragits förbi en mängd gruvhål och hyttplatser. I Kärrgruvorna har en större skogsavveckling nyligen ägt rum, men själva gruvområdet har snyggats upp och är i stort sett orört. Här har järnmalmsbrytning främst skett under 100 år från senare delen av 1700-talet. I detta område finns över 40 gruvbrytningar med olika resultat. Vid Blombergsgruvorna ser man spår av s k tillmakning, en metod att bryta malm, innan krutet kom till användning. Man eldade och kylde därefter av så att berget sprack.

Mellan Blombergstorp och Laggarbo finns dammvallarna kvar för vattenkraften till en gammal bondehytta. I detta område har man faktiskt under 1997 och 1998 provborrat efter zink ned till närmare 150 meters djup.

Hultebo sölvegruva skall ha varit arbetad på Gustav Vasas tid, där man trodde sig ha funnit silver, men kanske var det blyglans. Söder om Tidkehyttan går man en kort bit efter en gammal malmväg. Vid Tidkehyttan har det varit hyttdrift sedan 1500-talet men mest i slutet av 1700-talet. När du kommit hit så har du gått halva sträckan, lagom för en kopp kaffe kanske, sätt dig vid bordet, skriv gärna några rader gästboken och njut av naturen och kaffetåren.

Lövdalsgruvan – en järngruva aktiv på 1820-talet. På leden mellan Hultebo och Tomta finns en intressant hällristning en s k kulthäll med bl a flera skepp och tecken.

Norr om Tomta passerar leden västra delen av kopparmalmsområdet med flera gruvhål. Under 1800-talet bröts här även koboltmalm. Nere vid Tomtabäcken fanns vattenhjulen för stånggångar ända upp till Koppartorp och Storgruvan för att få kraft att pumpa upp vatten. I Koppartorp gamla gruvby skall man se hembygdsgården och byggnaderna kring denna. Se även kyrkan i Koppartorp, en av Sveriges äldsta träkyrkor, bygd 1620. Nära etappslut, vid Storgruvan i Koppartorp, finns en grillplats.

Se även rundslingor: Kärrgruvan runt  Gruvslingan  Tunabergsrundan

Gruvleden folder    Tunaberg

Tips från etappansvarig

"* När man har passerat hällristningarna så korsar man vägen och det går lite brant uppför, väl uppe så finns det ett sk stoll (finns info där uppe).
* Man passerar sedan många gruvhål och gruvområden på vägen till Tomta, Kabbelgruvan är spännande för såväl stora som små, missa inte den.
"
- Marie & Tommy Berglund, [email protected], etappansvarig
Tillgänglighet
Parkering i närheten
Faciliteter
Sevärdhet
Vindskydd

Felrapporteringar

Upptäckt ett fel?
Rapportera
Inga fel inrapporterade
Rapportera
Fakta om etapp 37:2
Fakta om etapp 37:2
Längd8 km
PlatsKärrgruvorna
StartN 58°38.817' E 016°51.484'
58.646950, 16.858067
EtappansvarigMarie o Tommy Berglund

Etappkarta

Vill du ta del av etappkartor och stödja oss?
Bli medlem idag!

Lämna en kommentar

Stolta sponsorer

Guld
Bli sponsorAlla sponsorer