Etapp 37:1
8 km

Nävekvarn Kärrgruvorna

Faciliteter på etappen:
Första etappen
Nävekvarn
Torn efter 3.5 km
Vindskydd och källa efter 8 km
Kärrgruvorna

Favorit

Du måste vara inloggad för att kunna spara en etapp som favorit.

60 har gått här

Jag har gått här

Du måste vara inloggad för att kunna markera att du gått denna etapp.

Hitta hit

Etapp 37:1

Parkeringsförslag: Gula Kvarn/Nävekvarn. Hyttvallens IP. Koppartorpsvägen nära Gamla Hytto
Vindskydd: Kärrgruvan – N 58°38.850′ E 016°51.469′
Vatten:
 Källa vid Kärrgruvan – N 58°38.923′ E 016°51.412′

Tuna Bergslag är ett synnerligen intressant område, där Sörmlandsleden i samarbete med bergshistoriker och hembygdsrörelsen söker levandegöra hur vår bergshantering formats under det senaste årtusendet. Vi vet att många bondehyttor var verksamma redan på 1100-talet, men detta är bristfälligt dokumenterat. Först när Vadstena kloster på 1400-talet blir ägare till hyttor och gruvor får vi ordentliga skriftliga dokument. De rikliga hänsyftningarna på gamla hyttor i dessa dokument, men ännu mer de synliga bevisen, i form av bearbetade gruvor, hyttrester m m samt alla andra lämningar från den förindustriella verksamheten, ger oss värdefulla inblickar i utvecklingen. De olika sevärdheterna längs leden beskrivs i detalj på informationstavlor på plats i naturen.

Av speciellt intresse är de komplicerade dammsystem, som gjorde det möjligt att med vattenhjul, stånggångar och andra anordningar driva de olika anläggningarna någorlunda kontinuerligt. Koppar- och järnhyttor, kvarnar, sågar, smedjor och annat drevs med hjälp av vattenkraft. Bara i Nävån har det funnits ca 15 dammar och 25 vattenhjul för olika verksamheter från Nävsjön till åns utlopp i Bråviken (ca 5 km).

Från Magasinet Gula Kvarn går leden intill Masugnsdammen förbi Svalbergsgården och Bränneriet och upp mot Hyttdammen. På vägen dit syns brofästen för den ursprungliga vägen in i samhället. Här finns också spår av kvarnar, tröskverk och en kopparhytta, från 1760-talet. Här fanns även Övre Bruket, anlagt 1623 som den första anläggningen för Näfveqvarns Bruk.

Kungstorpsberget har en ansträngande brant men med utsikt över Bråviken. Var försiktig med barnen här. Leden passerar Gamla Hytto, som ska vara en av de äldsta kopparhyttorna, förbi Kuskstjälpargruvan och Mormorsgruvan, med goda parkeringsmöjligheter. I närheten finns en milstolpe gjuten i Nävekvarn på 1790-talet och en väghållningssten.

Snart passeras Lilldammen vid Nyhyttan. Via en skogsväg nås Stordammen. Vattnet härifrån leddes till Tomtadammen, där det drev den stånggång, som försåg gruvverksamheten i Koppartorp med kraft. Strax innan Kärrgruvorna passeras ett område härjat av skogsbrand 2019. Branden startade vid Kärrgruvans vindskydd och spred sig över skog och mark. Tänk på att släcka elden noga efter er. Framme vid Kärrgruvorna passeras först ruinen av en arbetsbostad med uthus och ladugård, inramat av hundratals syrener och gamla fruktträd, samt ett flertal jordkällare och en kallkälla. Sedan öppnar sig gruvområdet med över 40 gruvhål på ett område av 600 x 300 m.

Se även Kärrgruvan runt

Gruvleden folder   Nävekvarn   Marmorblocken vid Gula kvarn

Tips från etappansvarig

"Ta en paus vid utsiktstornet. På berget nedanför tornet kan man njuta av milsvid utsikt över skog och hav. Här finns tillfälle att se havsörn."
- Mats och Christina Lindberg, etappansvarig
Tillgänglighet
Kollektivtrafik i närheten
Parkering i närheten
Faciliteter
Sevärdhet
Vatten
Vindskydd

Felrapporteringar

Upptäckt ett fel?
Rapportera
Inga fel inrapporterade
Rapportera
Fakta om etapp 37:1
Fakta om etapp 37:1
Längd8 km
PlatsNävekvarn
StartN 58°37.868' E 016°48.080'
58.631133, 16.801333
EtappansvarigChristina & Mats Lindberg

Etappkarta

Vill du ta del av etappkartor och stödja oss?
Bli medlem idag!
Hitta med kollektivtrafik
Nyköping
30 min
Nävekvarn
Hitta till parkeringsplats

1 kommentar

  1. Christina & Mats Lindberg skriver:

    Etappen är delvis omdragen från Nävekvarn till övergången vid landsvägen mot Koppartorpsvägen. Starta vid Gula kvarn och följ de oranga pilarna mot Hyttvallen och Utsiktstornet. Delen vid Alstorpsdammen är nu en rundslinga.
    Reviderad karta är på gång på hemsidan och anslagstavlan.

Lämna en kommentar

Stolta sponsorer

Guld
Bli sponsorAlla sponsorer