Etapp 36
11 km

Nävsjön Nävekvarn

Faciliteter på etappen:
Nävsjön
Pump efter 0 km och Källa efter 2,5 km
Vibberholmen, fin rast- och grillplats
Nävekvarns klint, magnifik utsikt över Bråviken
Nävekvarn

Favorit

Du måste vara inloggad för att kunna spara en etapp som favorit.

148 har gått här

Jag har gått här

Du måste vara inloggad för att kunna markera att du gått denna etapp.

Hitta hit

Etapp 36

Parkering innan Fiskeföreningens område, cirka 200 meter fram till leden utmed sjön.
Vatten: Pump vid Nävsjön – N 58°39.835′ E 016°44.014′ och källa söder om Nävsjön -N 58°38.833′ E 016°44.195′ OBS! Inga kontroller av vattnet som finns utefter Sörmlandsleden förekommer. Sommartid finns det vatten att hämta ur kran på Campingen i Nävekvarn.

Etappen är relativt lättgången och går genom blandad terräng. Berg, skog och öppna marker. Redan efter några hundra meter ligger ett vindskydd som i första hand är avsett för fiskare, i mån av plats är vandrarna välkomna att utnyttja det. Möjlighet att övernatta finns också i kolarkojan som ligger efter en knapp kilometer in på etappen. Titta gärna in i den. Vid Nävsjön kan man tälta, dock inte i de delar som är naturreservat. Vid kolarkojan finns även parkering.

Från kojan fortsätter leden snett till höger över den öppna planen och ut på vägen där den fortsatta markeringen syns.
Nu är det cirka 5 km till Kvarsebovägen, mest genom gles barrskog med ett flertal mindre stigningar över bergknallar/hällmark. Strax innan vägen passeras en av Damkärrsgruvorna (inhägnad) och sedan en informationstavla, som berättar om olika järnvägar som fraktat timmer ut från skogarna. Precis efter vägen finns en gammal tjärdal.

Stigen fortsätter ner längs bäckravinen. Närmare Bråviken ligger en kolerakyrkogård, vilket framgår av en skylt på platsen. Framme vid Vibberholmen går leden ut till Bråviken till en fin rast- och grillplats.
Efter en kort promenad på grusväg börjar den branta uppstigningen på Nävekvarns klint. Där uppifrån är det är en magnifik utsikt över Bråviken. En given fikaplats. Sedan bär det utför och tillbaka ned mot Bråvikens strand och förbi Pryssgårdens villaområde fram till campingplatsen och anrika Folkets park. Vid campingen finns det en badplats, Parkbadet, precis nedanför Folkets park.

Den långa bron leder ut till ön Skäret, den ön bör man inte missa. I båda ändarna på ön finns grillplatser och tillgång till ved.

I hamnen finns sommartid servering, turistinfo samt en utställning av ”Vasagubbarna”, ett antal träskulpturer i naturlig storlek som tidigare ”bemannat” regalskeppet Vasa (Vasamuseet).

Etappen fortsätter till vänster upp förbi och genom en del av det gamla bruksområdet. Slutmålet är Gula kvarn i korsningen Nyköpingsvägen-Utterviksvägen. Här är lätt att parkera ifall man tänkt starta här. Det finns busshållplats mot Nyköping vid Gula kvarn.

Fiskekort säljs i fiskekortsautomaten vid Nävsjön.

Se även rundslingor: Skäret     Nävsjön runt    Nävekvarnsslingan      Historien kring Näveån

Nävekvarn   Nävsjömossens naturreservat   Nävsjöns naturreservat   Nävekvarns klint
Nävsjöns Sportfiske

Tillgänglighet
Parkering i närheten
Faciliteter
Sevärdhet
Tältplats
Torrdass
Vatten
Vindskydd

Felrapporteringar

Upptäckt ett fel?
Rapportera
Inga fel inrapporterade
Rapportera
Fakta om etapp 36
Fakta om etapp 36
Längd11 km
PlatsNävsjön
StartN 58°39.793' E 016°44.071'
58.663217, 16.734517

Etappkarta

Vill du ta del av etappkartor och stödja oss?
Bli medlem idag!
Hitta till parkeringsplats

Lämna en kommentar

Stolta sponsorer

Guld
Bli sponsorAlla sponsorer