Etapp 56
20 km

Trosa Tullgarns slott

Faciliteter på etappen:
Trosa
Vindskydd efter 12 km
Tullgarns slott

Favorit

Du måste vara inloggad för att kunna spara en etapp som favorit.

200 har gått här

Jag har gått här

Du måste vara inloggad för att kunna markera att du gått denna etapp.

Hitta hit

Sörmlandsledens längsta etapp

Ingen parkering vid etapptavlan.
Vindskydd: Anderviken – N 58°54.657′ E 017°35.873′
Vattenkran finns vid Stensund maj-sep. Bakom dasset Stensunds hamn.

Stor parkering finns på Högbergsgatan. Vid Trosa kyrka och Trosa kyrkogård går också att parkera. Ett alternativ, om man inte vill gå hela etappen, är att ställa bilen vid Stensund.

Efter vandringen genom Trosa, bland annat längs den välkända åpromenaden, är det dags för nya äventyr mot Tullgarn. De första kilometrarna blir det gatu- och landsvägsvandring genom Trosas utkanter. Sedan följer vackra strandnära stigar – delvis motionsspår – och efter cirka 8 kilometer är du framme vid Stensund. Här finns bland annat en minnessten som hyllning till de frisksportare som byggde vikingaskeppet Ormen Friske.

Vid Stensund finns möjlighet att ta vatten i kran som är öppen 1 maj- sista sep. Övriga tider går det bra att fylla på i serveringen där man kan köpa lunch, fika eller middag. Här är också fint att rasta. Bakom dansbanan finns grillplats med bord, bänkar och soptunna.

Efter Stensund går leden i omväxlande kuperad terräng och i öppet landskap vandrar du vidare mot Anderviken. Uppe på berget ligger ett vindskydd. Innan du kommer fram till Komötet passerar du en gammal kalkugn. Vid kalkbrottet spelades på 1950-talet in scener till filmen ”Mästerdetektiven Blomkvist” av Astrid Lindgren. Vid Komötet kan du bada.

Strax kommer du fram till en väg, där man kan välja en rundslinga upp på Furholmsberget och fornborgen. Strålande vyer över havsvikarna, i norr mot Näsets naturreservat och mot öster skymtar masterna nära Nynäshamn.

I vacker skogsterräng kommer du sedan upp på Pilskogsbergen med magnifik utsikt över Tullgarnsviken och slottet som en gång i tiden var kung Gustav V:s sommarresidens.

Efter ytterligare en skogspromenad kommer du ner på den väg som efter någon kilometer når fram till etappmålet Tullgarns slott. Har du tur kommer du lagom till en slottsvisning.

Vid Tullgarn finns parkering.

OBS! Var noga med att följa Sörmlandsledens orangea markeringar på träd, stolpar och pilar! INTE andra förekommande markeringar i snarlik färg!

Trosa    Stensund   Tullgarns slott    Tullgarns naturreservat    Stensunds naturreservat

Tips från etappansvarig

"Vid Stensund finns fina badmöjligheter vid strand och badbryggor. Sommartid finns här också toaletter."
- Rolf o Christina Gustafsson, [email protected], 070-894 96 99. Sebastian Onali, [email protected], 070-734 56 10, etappansvarig
Tillgänglighet
Kollektivtrafik i närheten
Parkering i närheten
Faciliteter
Sevärdhet
Tältplats
Vatten
Vindskydd

Felrapporteringar

Upptäckt ett fel?
Rapportera
Inga fel inrapporterade
Rapportera
Fakta om etapp 56
Fakta om etapp 56
Längd20 km
PlatsTrosa
StartN 58°53.997' E 017°32.788'
58.899950, 17.546467
EtappansvarigRolf Gustafsson
EtappansvarigSebastian Onali

Etappkarta

Vill du ta del av etappkartor och stödja oss?
Bli medlem idag!
Hitta med kollektivtrafik
Stockholm city
37 min
Vagnhärad
11 min
Trosa centrum
Alternativ:
Till Trosa går det bra att ta sig med buss från flera städer. till Vagnhärad är det lätt att ta sig med tåg och från Vagnhärad till Trosa går det ofta bussar. Om man kliver av på Stensundsvägen så kan man direkt följa leden till etappstart.

1 kommentar

  1. Thomas Hoby skriver:

    Det finns vatten vid Stensund. Vi fyllde där 2023-07-20 helt okej att dricka.

Lämna en kommentar

Stolta sponsorer

Guld
Bli sponsorAlla sponsorer