Etapp 55
16 km

Gisekvarn Trosa

Faciliteter på etappen:
Gisekvarn
Vindskydd efter 1 km
Trosa

Favorit

Du måste vara inloggad för att kunna spara en etapp som favorit.

129 har gått här

Jag har gått här

Du måste vara inloggad för att kunna markera att du gått denna etapp.

Hitta hit

Etapp 55

Möjligt för några bilar att parkera på Gisekvarns återvinningsplats.
Vindskydd: Dymossen – N 58°53.018′ E 017°25.887′

Sträckan är en av Sörmlandsledens längsta. Den börjar med 3 km skogsvandring över mossiga hällar och i djupa skogar fram till den lilla trolska skogstjärnen Ringsjön. Vid Dymossen efter cirka 1 km finns ett vindskydd. Ta gärna en paus eller övernatta, men tänk på brandfaran då det inte finns tillgång till vatten på platsen.

På berghällar med utsikt över Östersjön kommer du sedan ner till gården Lugnet. I ett av husen bodde den riksbekanta sångerskan Ulla Billkvist.
Nu börjar en cirka 5 km lång vandring i höglänt och mycket kuperad skogsterräng på Lemdalsberget, delvis med vacker utsikt över dalen. En informationstavla vid en av utsiktspunkterna berättar en del om den berömda Tureholmsskatten. En förstoring av skattens halsring finns placerad i vägrondellen mellan Trosa och Västerljung.

Framme vid Tureholms slott följer en pampig slottsallé. Efter en sväng på en mindre väg korsar leden Trosavägen och kommer upp till ett utsiktsberg vid Smedstorp. Ett fint ställe att rasta på.

I Trosa går det bra att parkera bilen, till exempel vid Trosa kvarn eller vid Skärborgarnas hus på Smäckbrogatan. Vill man inte gå riktigt hela etappen kan man parkera där etapp 55 möter etapp 55:1.

Trosa

Tips från etappansvarig

"Lemdalsberget erbjuder bra möjligheter för rast med fin utsikt.
För den som vill ha en längre Trosavandring så kan man starta vid Prins Alexanders plats vid Gisesjöns södra ände (etapp 54) för att sedan vandra hela etapp 55 in till Trosa.
"
- Krister Högne (Gisekvarn-Tureholm) 073-020 84 32 . Kerstin Fagerström (Tureholm-Trosa) [email protected]. , etappansvarig
Tillgänglighet
Parkering i närheten
Faciliteter
Vindskydd

Felrapporteringar

2024-06-17
E55 - stor påverkan på vandringsupplevelsen på grund av avverkning på flera platser längs etappen: -Vid avverkningsområdet i närheten av Marietorp (nära skjutbanan och avfarten till Källvik) är ledens märkning påverkad av avverkningsområde. Vid vandring här bör försiktighet iakttas och att vara noga med alternativ navigeringsmetod t ex att följa spårdata på digital kartapp med Lantmäteriets spårdata och upptrampad stig i väntan på att märkningen åter är på plats.   -Vid Ågården där leden korsar väg 219 ligger timmeruppsamlingar där leden går. Det går bra att gå runt dessa på endera sida för att sedan kunna korsa väg 219. Vissa förbättringar i märkning ska framöver åtgärdas i området där de är påverkade av avverkning.   -Vid Stubbhugget är ledens framkomlighet påverkad av nybyggnation på avstyckad mark. Ledens spårdragning planeras att flyttas ca 50 meter parallellt norrut från ordinarie dragning, i den stig som redan är synlig på etappkartan. För bästa upplevelse rekommenderas att välja denna stig redan nu, vilket innebär några hundra meter på denna stig innan man åter är inne på ordinarie spårdragning.
Upptäckt ett fel?
Rapportera
Felrapporter: (1)
Se alla
Fakta om etapp 55
Fakta om etapp 55
Längd16 km
PlatsGisekvarn
StartN 58°52.513' E 017°25.295'
58.875217, 17.421583
EtappansvarigKerstin & Bernt Fagerström
EtappansvarigKrister Högne

Etappkarta

Vill du ta del av etappkartor och stödja oss?
Bli medlem idag!
Hitta till parkeringsplats

Lämna en kommentar

Stolta sponsorer

Guld
Bli sponsorAlla sponsorer