Rundslinga
16 km
Nyköpings kommun, Stavsjö

Stavsjö

Rundslinga Stavsjörundan. Etapp 31:1 + 31 i början och del av 32 i slutet.

Favorit

Du måste vara inloggad för att kunna spara en etapp som favorit.

46 har gått här

Jag har gått här

Du måste vara inloggad för att kunna markera att du gått denna etapp.

Hitta hit

Stavsjörundan

Start vid Stavsjö vandrarhem. Där finns parkering.

Slingan går i lätt och medelsvår terräng genom skog och på mindre vägar.
Börja med att gå på etapp 31 längs stranden av Stavsjön. Efter att ha passerat över Stavsjö Klint och motorvägen går slingan in i skogsterräng där en kolbotten och rester av en kolarkoja kan ses. Efter ca 4 km kommer ett ledskilje där slingan viker av till vänster in på etapp 31:1. Strax därefter kommer ett nytt skilje där Östgötaleden ansluter och blir gemensam med Sörmlandsleden. Håll vänster. Nu närmar sig slingan motorvägen och ljudet från bilarna blir påtagligt under den kilometer som slingan går på en grusväg längs motorvägen. (En tidsfråga innan leden måste flyttas västerut in i skogen för att ge plats åt Ostlänken).

På den större vägen som slingan kommer ut på kan man vika av leden till höger ner till den lilla fina badsjön Gullvagnen.

Leden går under E4:an strax söder om Gullvagnen och fortsätter in i ett skogsparti fram till en gammal kolerakyrkogård (Götas grav) där Krokeks Hembygdsförening informerar på en tavla. Leden fortsätter upp till en imponerande jättegryta och därifrån fram till Långa Längan som var gästgiveri på 1600-talet och tillhör Krokeks hembygdsförening. Där finns en rastplats med eldplats under tak.

Strax därefter ligger Krokeks ödekyrka (Vårfruklostret), en historiskt mycket intressant plats. Skyltar beskriver platsens historia. Platsen är en av startpunkterna för Klosterleden, en ca 25 mil lång pilgrimsled till Vadstena. Strax efter Vårfruklostret finns en kallkälla där både Gustav Vasa och Tintomara lär ha släckt törsten.

Nu är det ca 3 km i omväxlande terräng till skiljet ”Skjutgropen” och etapp 32. På vägen passerar leden på en spång över Tranmossen. Från skiljet är det sedan ca 3 km till målet Stavsjö. På vägen dit passeras den vackra sjön Skiren med kristallklart badvänligt vatten.

Parkeringsmöjligheter finns efter undergången av motorvägen och vid ödekyrkan.

Stafsjö Bruksmuseum    Krokeks ödekyrka

Tillgänglighet
Kollektivtrafik i närheten
Parkering i närheten
Fakta:
Fakta:
Längd16 km
PlatsVandrarhemmet i Stavsjö
StartN 58°43.473' E 016°25.024'
58.724550, 16.417067

Etappkarta

Vill du ta del av etappkartor och stödja oss?
Bli medlem idag!
Hitta med kollektivtrafik
Nyköpings busstation
63 min
Stavsjö
Hitta till parkeringsplats

Lämna en kommentar

Stolta sponsorer

Guld
Bli sponsorAlla sponsorer