Rundslinga
2 km
Nyköpings kommun, Stavsjö

Skogsbyslingan

Del av etapp 30.

Favorit

Du måste vara inloggad för att kunna spara en etapp som favorit.

45 har gått här

Jag har gått här

Du måste vara inloggad för att kunna markera att du gått denna etapp.

Hitta hit

Skogsbyslingan – En verklig höjdpunkt!

Skogsbyslingan är en av Sörmlandsledens kortaste rundslingor. Den är endast 2,2 km lång men kan ändå uppvisa flera intressanta sevärdheter.

Hur kommer man dit?
Kör nya eller gamla E4:an till Stavsjö som ligger ca 4 mil väster om Nyköping. I Stavsjö finns skyltar som visar vägen mot Skogsby. Efter ca 6 km på Skogsbyvägen ligger Åbo gamla skola. Där finns en av Sörmlandsledens etappskyltar som är gräns mellan etapperna 30 och 31. Fortsätt ytterligare 3 km på Skogsbyvägen och du kommer till en P-plats med Sörmlandsledens skyltar.

Bra att ha med på utflykten
När du gått halva sträckan kommer du till en fin rastplats. Där kan du elda och grilla. En speciell tillgång där är våra numera berömda pannkakslaggar. Tag med pannkakssmet, lingonsylt och stekmargarin. Pannkakor smakar aldrig så bra som vid en öppen eld ute i skogen. Ett sätt att få barn att gilla friluftsliv. En kikare kan du ha glädje av när du kommer upp i utsiktstornet.

Vikittelns Minikanjon
Från P-platsen går slingan ca 500 m på en mindre skogsväg fram till Vikittelns Minikanjon som är en mycket intressant geologisk sevärdhet. Här har den senaste istidens vattenmassor slipat ut djupa kanaler i ett kalkstensstråk. På en informationstavla förklarar geologen Georg Olsson hur formationerna bildats. Moderna grottforskare har undersökt området och visar på en karta var det finns underjordiska kanaler. På vissa håll är de endast 3 dm höga och alltså inget för oss vanliga vandrare.

Rastplats Vikitteln
Du fortsätter på rundslingan ca 400 m och kommer till den vackra skogstjärnen Vikitteln. Där finns skärmskydd för den som vill övernatta, flera grillplatser och en badbrygga.

En gammal småindustri
Strax efter rastplatsen vid Vikitteln finns resterna av en kolmila och en tjärdal, ett intressant minnesmärke från en tidig småindustri. Läs och lär av våra informationsskyltar och dröm dej tillbaka till 1700-talet.

Sörmlands högsta berg
Efter ca 1 km skogsvandring bland många runda bergknallar kommer du till Sörmlands högsta berg (Vensbrinksberget), 123 m.ö.h. N 58°47,444′ E 16°19,664′.
Hösten 2000 byggdes på Sörmlandsledens initiativ och med stöd av Holmen Skog, Nyköpings Kommun, Länsstyrelsen, Vattenfall samt Stavsjöbygdens företag och organisationer ett 12 m högt utsiktstorn. Från tornet är det en vidsträckt utsikt som ger besökaren ett imponerande intryck av Kolmårdens väldighet. Pilar visar riktningen till platser i omgivningen. Glöm inte att skriva i gästboken! Var rädd om tornet! Det är vår ögonsten.

Återtåget
På berget finns en informationstavla som berättar om tornets historia m m, men också en mindre tavla som beskriver vägen tillbaka till P-platsen.

Highpointing i Sverige (Högsta punkten i Sveriges län/landskap)

Tips från etappansvarig

"Ta med barnen på en minivandring i spännande terräng med eller utan övernattning. Gå långsamt, stanna ofta och upplev även de små sakerna längs vägen"
- ., etappansvarig
Tillgänglighet
Parkering i närheten
Faciliteter
Torrdass
Utsiktstorn
Vindskydd
Fakta:
Fakta:
Längd2 km
PlatsDjupviksvägen
StartN 58°47.331' E 016°19.639'
58.788850, 16.327317

Etappkarta

Vill du ta del av etappkartor och stödja oss?
Bli medlem idag!
Hitta till parkeringsplats

1 kommentar

  1. Alex Kappel skriver:

    Denna slinga är en favorit hos barnen och i vår familj. Perfekt utflykt!

Lämna en kommentar

Stolta sponsorer

Guld
Bli sponsorAlla sponsorer