Rundslinga
2 km
Nyköpings kommun

Simonsberget Koppartorp

Favorit

Du måste vara inloggad för att kunna spara en etapp som favorit.

64 har gått här

Jag har gått här

Du måste vara inloggad för att kunna markera att du gått denna etapp.

Hitta hit

Bergsslingan Simonsberget

Parkering och start längs landsvägen mot Koppartorp. Vägmärke på Koppartorpsvägen visar var parkering finns. Därifrån är det några hundra meters promenad till rastplatsen vid bergets fot där rundslingan startar.

En bitvis lite svårgången och konditionskrävande tur upp och ner från berget. Det är lämpligt att ha stadiga skor. Väl uppe på toppen är utsikten ändå en riklig lön förr mödan.

Man ser över skogar och berg milsvida kring. Horisonten, havet och skärgård i Bråvikens mynning. Nedanför berget ett för den här trakten typiskt kulturlandskap. Åkrar som var havsvikar när människor bodde vid dess stränder under bronsåldern, ladugårdar och logar från tider då de jordbrukande gårdarna var fler men mindre, spår av när man åtminstone från medeltiden och fram till 1890-talet bröt kopparmalm och kobolt i Storgruvan. Och nu dagens närmast paradisiska bostadsort för en del lyckligt lottade.

Det stora gula huset närmast nedanför berget var förut prästgården. Längre bort på andra sidan åkrarna syns en röd byggnad som var kraftverket, d v s innehöll vattenhjulet som drev pumpen som höll undan vattnet i gruvan och krossen för att få fram kobolt. Man skymtar också träkyrkan som byggdes på 1600-talet.

Simonsberget är ett känt klätterberg. Tunabergs högfjälls-och klätterklubb har dragit några vertikala anslutningar till Sörmlandsleden för den som vill ta genvägar och är mycket äventyrlig. Berget har mycket av det man önskar som klättrare; kluriga spricksystem, branta hällar, utskjutande stenpartier, taköverhäng etc.

Kummelberget som är det branta och klippiga berget på andra sidan av sänkan i nordväst är ett fågelskyddsområde som bara får beträdas under några månader höst och vinter.

Slingan kan kombineras med Kummelbergsrundan

Simonbergets naturreservat

Tips från etappansvarig

"Närmaste väg till utsiktsplatser får man om man väljer att starta vandringen medsols och då kommer den mest branta delen av slingan som uppförsbacke redan i början av turen."
- Kerstin Glader & Agne Sjeldrup 070-520 18 35, etappansvarig
Tillgänglighet
Kollektivtrafik i närheten
Parkering i närheten
Faciliteter
Sevärdhet
Fakta:
Fakta:
Längd2 km
PlatsKoppartorp
StartN 58°38.574' E 016°54.436'
58.642900, 16.907267
EtappansvarigKerstin Glader
EtappansvarigAgne Sjeldrup

Etappkarta

Vill du ta del av etappkartor och stödja oss?
Bli medlem idag!
Hitta med kollektivtrafik
Nyköpings busstation
30 min
Hållplats Tunabergs kyrka Koppartorp
Alternativ:
Vardagar. Tyvärr oftast inga avgångar på helger.
Hitta till parkeringsplats

Lämna en kommentar

Stolta sponsorer

Guld
Bli sponsorAlla sponsorer