Rundslinga
8.5 km
Nynäshamns Kommun

Muskan

Delvis på etapp 5:2

Favorit

Du måste vara inloggad för att kunna spara en etapp som favorit.

68 har gått här

Jag har gått här

Du måste vara inloggad för att kunna markera att du gått denna etapp.

Hitta hit

Rundslinga Muskan runt

Från etapp 5:2 kan man ansluta såväl i södra, som den norra ändan av sjön Muskan. Vid södra ändan, vid badplatsen och fortsätta den orange/blå-markerade leden på västra sida av sjön norrut mot Körunda Herrgård. Vid norra ända av Muskan, där etapp 5:2 avviker österut från stigen vid sjöstranden, kan man fortsätta orange/blå-markerade leden norrut längs den östra sidan av strandstigen ett 100-tal meter till spångbron över Lillån nedanför torpet Sjötäppan och badplatsen i norra ändan av sjön.

Beskrivning
Beskrivningen börjar vid den södra ändan av Muskan, först på östra sidan och norrut, sedan på västra sidan och söderut. Leden är gemensam med etapp 5:2 under den första delen av sträckningen.

Den nästan tre km långa sjön Muskan, som vi ska vandra runt, var en insjö redan under yngre stenåldern och dess vattennivå har sedan gammalt varit någorlunda oförändrad. Sjön är sedan 1973 reglerad av en dammbyggnad till mellan 23,3 och 25,5 meters nivå över havsytan och dess vatten rinner genom Muskån mot öster i åkerlandskapet så småningom ut i Östersjön vid Hammersta Säteri. Namnet Muskan har med ”musk” = mörker att göra. Kanske den en gång framstod som mörk och dyster ― så är det knappast idag. I sjön blommar under sommaren både vit och gul näckros och vid de små vikarna längs stranden samsas gul svärdslilja med kaveldun och vass.

Utgångspunkten för vandringen är badplatsen vid södra ändan av sjön. Innan leden rundar den första viken på den sydöstra sidan passerar den det nedlagda avloppsreningsverket till Ösmo tätort. Nu är systemen hopkopplade med Nynäshamn eftersom storkommunen har tagit över all administration. Efter några 100-tal meter går leden på den gamla invallningen till den damm där renat avloppsvatten släpptes ut. Insnörningen döptes då i folkmun till ”Snuskan”. Vandringen fortsätter på strandstigen utefter östra sidan av Muskan och över sjöns regleringsdamm, samt passerar Storholmen och Mariaholmen, de två största holmarna. Leden passerar så småningom alldeles bredvid ett stort gränsröse som markerar den gamla sockengränsen mellan Ösmo och Sorunda. Förr i tiden var gränstrakterna ofta oroliga platser, där stråtrövare och fredlösa höll till. I vår tid har man svårt att förstå detta ― nu möter vi endast ett leende landskap även här. Ett väl frekventerat skärmskydd står i slänten på östra sidan med kvällssol och eldstad för frusna vandrare samt för övernattning. På västsidan syns nu Körunda Herrgård och Golfhotellet som vi sedan kommer att passera på sjöns västsida.

Vi lämnar nu Sörmlandsledens etapp 5:2 och går rakt fram på den orange/blåmarkerade leden utefter strandstigen nedanför det nu renoverade torpet Sjötäppan, men passerar inte över den privata tomtmarken, utan går över Lillån på den lilla spångbron och passerar den norra badplatsen vid sjön. Torpet benämndes ursprungligen Muskvad i skrifter från 1600-talet. Ganska snart efter en promenad utefter några golfgreener på västsidan av Körundavägen, kommer vi fram till ett Järnåldershus. En rekonstruktion av ”Viking Tostes” järnåldersbosättning har uppförts. Där kan man uppleva hur man levde under den yngre järnåldern. Järnåldershuset är öppet söndagar under sommartid.

Körunda Herrgård är en storgård med anor sedan medeltiden. Den första dokumenterat kände ägaren var ”Riksens skrivare” Johannes Fredebern på 1430-talet. Gården inköptes år 1919 av kapten Björn Barkman, som var officer i Kungliga Flottan, och såldes 1963 till dåvarande Ösmo kommun som förvaltade ägorna till 1975. Gården är nu åter privatägd. Flyglarna och två torp tillhörande fastigheten hyr man ut.
Körunda Golf och Konferenshotell byggdes 1986 på initiativ av två entusiastiska golfare. Golfklubbens hus alldeles söder om konferenshotellet var en av Körunda Gårds ursprungliga ladugårdsbyggnader. Greenerna omfattar 27 ”utslag” i en underbar och naturlig omgivning.

Leden fortsätter på vägen förbi järnådersbosättningen över höjden vid herrgården fram till lindallén, där man viker av österut ned mot Muskan och sjökanten. Därefter fortsätter leden genom en del av det södra golfområdet. Om någon helt plötsligt skriker ”Fore”, gäller det att ligga riktigt lågt ned. Leden har efter golfbanorna kommit att passera ett koloniområde samt Ösmo vattenreningsverk och ansluter nu strax till utgångspunkten vid badplatsen vid södra ändan av Muskan och Sörmlandsleden, etapp 5:2.

Tips från etappansvarig

"-"
- Kjell Elison 072-230 73 13 , Åsa Sundqvist 072-515 03 31, etappansvarig
Tillgänglighet
Kollektivtrafik i närheten
Parkering i närheten
Faciliteter
Vindskydd
Fakta:
Fakta:
Längd8.5 km
PlatsÖsmo. Badplatsen vid södra änden av sjön Muskan
StartN 58° 59.516' E 17° 54.085'
58.991933, 17.901417
EtappansvarigÅsa Dahlgren Sundquist
EtappansvarigKjell Elison

Etappkarta

Vill du ta del av etappkartor och stödja oss?
Bli medlem idag!
Hitta med kollektivtrafik
Stockholm city
45 min
Ösmo
Hitta till parkeringsplats

1 kommentar

  1. Kerstin Eriksson skriver:

    Nyopererad med vänstra benet i stort bandage gick jag runt Muskan idag som rehabträning. Givetvis i sakta mak. Jag blev utskälld av 2 karlar vid kanten av golfbanan som skrek åt mig att jag hindrade spelet och borde valt en annan väg. Lyckligtvis hade jag hörlurar och uppfattade inte allt han sa. Vi borde kunna samsas i ett land med Allemansrätten, både golfare & vandrare. Efteråt mötte jag en kvinna med 2 hundar som ofta gick just där. Hon sa att det hade hänt henne också.
    Annars är det en bra rundslinga. Lagom lång och varierande terräng. Passar även för löpning med friska ben.

    Kerstin

Lämna en kommentar

Stolta sponsorer

Guld
Bli sponsorAlla sponsorer