Rundslinga
11.5 km
Katrineholms kommun

Askersund

Forssjö natur- och kulturmuseum, delvis på etapp 28. 11.5 eller 5 km.

Favorit

Du måste vara inloggad för att kunna spara en etapp som favorit.

73 har gått här

Jag har gått här

Du måste vara inloggad för att kunna markera att du gått denna etapp.

Hitta hit

Rundslinga Forssjö

Start vid Askersund där det går bra att parkera. Två lättgångna vandringsslingor (11.5 eller 5 km) uppskyltade sevärdheter vid Askersunds gård SO om Katrineholm.

En vandring för dig som uppskattar minnen från en svunnen bondekultur samt sevärdheter i form av riktig urskog, stora vulkanitblock, rullstensås m m. Du erbjuds en skön vandring med möjligheter till övernattning i vindskydd vackert beläget vid en sjö.

Du når utgångspunkten för slingorna från Katrineholm via riksväg 52 mot Nyköping. Efter cirka 4 km tar du av mot Forssjö. Fortsätt mot Strångsjö. Cirka 3 km efter Forssjö tar du till vänster mot Askersund, passerar Fräkenstugorna och nedlagda Lissnäs kalkbruk. Grusvägen fortsätter till det s k Staksundskorset före Askersunds gård. Här startar slingorna.

Vid startplatsen finns resterna av en uppbyggd kolmila och kolarkoja med beskrivning samt en tjärdal i genomskärning. Trätjära var Sveriges viktigaste exportprodukt på 1600-1800-talen. I närheten finns också en lingrop. Vid Hönstorpasjön finns skärmskydd med grillplats. Längs den korta slingan finns flera kolningsplatser, en gammal skärning genom ett berg, lingropar, kalkstensbrott och en urskog. Norr om urskogen finns ett gränsröse från 1600-talet. Det står på gränsen mellan Björkviks och Stora Malms socknar.

Den längre slingan går förbi en kallkälla nedanför en vacker grusås, vidare fram till de s k Lisstorpsblocken, några jättelika stenar, som bildades i samband med ett vulkanutbrott i Strångsjöområdet för cirka 1900 miljoner år sedan!

Slingan går förbi sjön Viggarens strand. Där ligger en fin rastplats.

Nära Lisstorp kommer vi fram till en blomsteräng. Strax efter ängen ligger en gammal bysmedja och lite längre fram finns en raserad kalkugn från 1700-talets början. I kraftledningsgatan som följer finner man en enorm blomsterprakt under våren.

Efter vandringen förbi f d gården Bygdslättens 37 tunnland igenplanterad åkermark ansluter vi så till den korta slingan strax före urskogen.

Den djur- och växtintresserade kan få sitt lystmäte utmed slingorna.

Tillgänglighet
Parkering i närheten
Faciliteter
Vatten
Vindskydd
Fakta:
Fakta:
Längd11.5 km
PlatsAskersunds gård SO om Katrineholm
StartN 58°54.011' E 016°18.410'
58.900183, 16.306833
EtappansvarigTony Karlkvist
EtappansvarigTommi Lycke

Etappkarta

Vill du ta del av etappkartor och stödja oss?
Bli medlem idag!
Hitta till parkeringsplats

2 kommentarer

  1. Elisabeth Engström skriver:

    Gick slingan 6 maj. Väldigt förstörd av avverkning. Skulle behöva åtgärdas

  2. Maria Magnusson skriver:

    Galet högt ”gräs” ändå upp till hakan i början av av 5 km rundan, det förstörde lite av nöjet då det var svårt att gå i och svårt att se vart man skulle. Annars trevlig slinga och fint rastställe vid sjön.

Lämna en kommentar

Stolta sponsorer

Guld
Bli sponsorAlla sponsorer