Rundslinga
7 km
Nyköpings kommun

Lindbacke-Svanviken

mestadels på etapp 44

Favorit

Du måste vara inloggad för att kunna spara en etapp som favorit.

24 har gått här

Jag har gått här

Du måste vara inloggad för att kunna markera att du gått denna etapp.

Hitta hit

Rundslinga Lindbacke-Svanviken

Lämplig startplats med Nyköping som utgångspunkt är väster om Oxelösundsvägen. Från Idbäcksområdet finns en gång- och cykelväg i Stenbärsvägens förlängning (mellan ÖB och COOP) som går under Oxelösundsvägen. Där finns en informationstavla för etapperna 44 och 45.
Alternativa startplatser: Stora Kungsladugården utmed Bergshammarsvägen. N 58°44.759′   E 016°58.167′  och Ryssbergens friluftsområde.

Lindbacke är ett populärt strövområde och en riktig pärla för den naturintresserade med en imponerande flora och ett rikt fågelliv. Där finns också flera fornminnen, bl.a. en labyrint från järnåldern.

Svanviken har genom landhöjningen förvandlats från en havsvik till en våtmark, där strandängarna utgör häckningsplats för ett flertal fågelarter. Från foten av Ryssbergens skidbacke utgår en tillgänglighetsanpassad ramp till en utsiktsplattform ute i viken.

Beskrivning:
Slingans sträckning beskrivs medsols. Den passerar labyrinten redan efter ett 10-tal meter och fortsätter sedan rakt över Lindbacke. I Svanviken följer den naturreservatets gräns åt väster för att sedan svänga söderut på spänger och en bro över Kilaån. Därefter nås Ryssbergsbackens fot och en parkering varifrån det går att göra en avstickare ut i Svanviken på den 330 meter långa rampen.

Från parkeringen följer slingan den lilla grusvägen fram till vägen mot Ryssbergens friluftsanläggning. Där finns en fin rastplats med vindskydd och grillmöjligheter. En promenad upp på slalombackens topp kan rekommenderas, utsikten är milsvid.

Från Ryssbergsanläggningen fortsätter slingan i 600 meter på en gång- och cykelväg fram till Skillerhultsvägen där den viker av till höger (norr ut) på etapp 44. Här börjar en intressant kulturhistorisk sträcka. Först en kastal (ett medeltida försvarstorn) på andra sidan Kilaån och sedan ett järnåldersgravfält på andra sidan Bergshammarsvägen/gamla riksvägen. Leder svänger höger och strax passeras en milstolpe från 1764. Vid Stora Kungsladugården, som var kungsgård under medeltiden, viker leden av mot Lindbacke och går genom en vacker hage. Efter hagen syns Lindbacke i blickfånget. Slingan fortsätter på traktorvägen den sista biten.

Alternativa rundslingor:
Ryssbergen – Kastalen – Ryssbergen, ca 3 km.
Lindbacke – Kastalen – Stora Kungsladugården – Lindbacke, ca 5 km.

Lindbacke-Svanviken naturreservat   Stora Kungsladugården

Tillgänglighet
Kollektivtrafik i närheten
Parkering i närheten
Faciliteter
Sevärdhet
Fakta:
Fakta:
Längd7 km
PlatsLindbacke
StartN 58°44.687' E 016°59.635'
58.744783, 16.993917

Etappkarta

Vill du ta del av etappkartor och stödja oss?
Bli medlem idag!

Lämna en kommentar

Stolta sponsorer

Guld
Bli sponsorAlla sponsorer