Rundslinga
5 km
Nyköpings kommun

Lindbacke-Svanviken

på etapp 44

Favorit

Du måste vara inloggad för att kunna spara en etapp som favorit.

46 har gått här

Jag har gått här

Du måste vara inloggad för att kunna markera att du gått denna etapp.

Hitta hit

Rundslinga Lindbacke-Svanviken

Lämplig startplats med Nyköping som utgångspunkt är väster om Oxelösundsvägen. Från Idbäcksområdet finns en gång- och cykelväg i Stenbärsvägens förlängning (mellan ÖB och COOP) som går under Oxelösundsvägen. Där finns en informationstavla för etapperna 44 och 45.
Alternativ startplats: Stora Kungsladugården utmed Bergshammarsvägen. N 58°44.759′   E 016°58.167′

Lindbacke är ett populärt strövområde och en riktig pärla för den naturintresserade med en imponerande flora och ett rikt fågelliv. Där finns också flera fornminnen, bl.a. en labyrint från järnåldern.

Svanviken har genom landhöjningen förvandlats från en havsvik till en våtmark, där strandängarna utgör häckningsplats för ett flertal fågelarter.

Beskrivning:
Slingans sträckning beskrivs medsols. Den passerar labyrinten redan efter ett 10-tal meter och fortsätter sedan rakt över Lindbacke. I Svanviken följer den naturreservatets gräns åt väster fram till höjden med kastalen (ett medeltida försvarstorn). Länsstyrelsens information finns på platsen. Slingan fortsätter till höger på grusvägen fram till ett järnåldersgravfält på andra sidan Bergshammarsvägen/gamla riksvägen. Leder svänger höger och strax passeras en milstolpe från 1764. Vid Stora Kungsladugården, som var kungsgård under medeltiden, viker leden av mot Lindbacke och går genom en vacker hage och sedan på traktorvägen den sista biten.

Lindbacke-Svanviken naturreservat   Stora Kungsladugården

Tillgänglighet
Kollektivtrafik i närheten
Parkering i närheten
Faciliteter
Sevärdhet
Fakta:
Fakta:
Längd5 km
PlatsLindbacke
StartN 58°44.687' E 016°59.635'
58.744783, 16.993917

Etappkarta

Vill du ta del av etappkartor och stödja oss?
Bli medlem idag!

Lämna en kommentar

Stolta sponsorer

Guld
Bli sponsorAlla sponsorer