Etapp 58
10.5 km

Kasholmen, Mörkö Skanssundet

Faciliteter på etappen:
Kasholmen, Mörkö
Skanssundet

Favorit

Du måste vara inloggad för att kunna spara en etapp som favorit.

156 har gått här

Jag har gått här

Du måste vara inloggad för att kunna markera att du gått denna etapp.

Hitta hit

Etapp 58

Bästa vandrare, etapp 58 har berikats med ett vindskydd och leden har dragits om. (Från och med eftermiddagen den 28 april) Följ de nya ledmarkeringarna så kommer ni till vindskydd, dass och en fantastisk paus invid vattnet. Ny karta upplagd på hemsidan 2023-04-27. Vindskyddet syns väl över hygget men se upp med de nya granplantorna. Etappbeskrivningen kommer uppdateras med ny info inom kort. Omdragningen gäller inledningen av etapp 58.

 

Vatten: Kran sommartid vid Skansholmens Affär & Café – N 59°02.943′ E 017°41.345′

Passerar hagar där det kan vara betande djur. Skylt med alternativ väg finns uppsatt för den som undvika kontakt med djuren.

Leden är lättvandrad till en början över öppna betesmarker och sedan något mer krävande höjdsträckningar och uppstickande kala bergsknallar i en annars mjukt kuperad terräng.

Från Kasholmsberget, med gamla försvarsanläggningar, har man en fin observationsplats av fågelsträck, vår och höst. Efter cirka 500 meter vandrar man över betesmarker och planterade skogsmarker. Ytterligare 2 km längre fram finns ett gravröse på vänster hand.

Nu följer en bergssträckning med fin utsikt över Norafjärden och Ledarön. Längre fram passerar leden vägen som går i Mörkös längdriktning upp på ett berg och vidare på höjder med utsikt över Järnabygden i nordväst, Mörköslätten med Hörningsholms slott uppe på sin klippa och ännu längre norrut Södertälje med sina höghus. I öster och sydost syns bland annat Torö, sydspetsen av Södertörn och vid mycket klar sikt även öppna havet ner mot Landsort. Leden slingrar sig vidare genom skogsmark i olika åldrar och täthet samt efter gärdeskanter. Några torp syns på håll och vid Salsudd finns en badplats.

På norra delen av etappen har mycket skog avverkats och vandraren har möjlighet att studera modernt skogsbruk samt gå över gräsbevuxna, gyllene hyggen, troligen med gott om hyggeshallon de närmaste åren.

Leden fortsätter fram till Skanssundets färja, där man på vänster hand kan se Hörningsholms slott högt beläget på sin klippa. Slottet uppfördes på 1740-talet på de grundmurar av den gamla medeltidsborgen som brändes ner av ryssarna i juni 1719.

I väntan på transport över sundet med Trafikverkets gula färja kan man studera det rika fågellivet. Strandängarna norr om vägen är botaniskt intressanta och åsryggen på Skansholmen är väl markerad och rik på fornlämningar. På sluttningen utmed vägen nära färjeläget finns en torrbacke med mycket rik torrängsflora. Här växer fältsippa i ovanligt rik mängd tillsammans med den sällsynta grusvivan samt småfingerört, fältmalört, sandnarv och nagelört.

Parkering längs etappen: Kasholmen, Salsudd, Skanssundet.

Sponsrat boende, mat/fika i närheten:

Skansholmen: krog, café, glassbar, camping, vandrarhem och stugor

Tillgänglighet
Parkering i närheten
Faciliteter
Sevärdhet
Vatten
Vindskydd
WC

Felrapporteringar

Upptäckt ett fel?
Rapportera
Inga fel inrapporterade
Rapportera
Fakta om etapp 58
Fakta om etapp 58
Längd10.5 km
PlatsKasholmen, Mörkö
StartN 58°59.334' E 017°37.423'
58.988900, 17.623717
EtappansvarigJocke Gårdman
EtappansvarigArne Parneby
EtappansvarigLowe Sjögren
EtappansvarigVivianne Hultman

Etappkarta

Vill du ta del av etappkartor och stödja oss?
Bli medlem idag!
Hitta till parkeringsplats

5 kommentarer

 1. Kajsa Strand skriver:

  Hej! Vi gick etappen i helgen och hade läst att det finns ett nybyggt vindskydd efter ca 3km, men vi lyckades inte hitta det 🙂 Är det inte i bruk än så skyltar saknas eller var vi extremt ouppmärksamma?

 2. Kansliet skriver:

  När det är klart kommer det läggas ut info om vindskyddet och vägen dit här.

 3. Helene Fuchs skriver:

  Hallo, wo finde ich Informationen zu den Fähren? Fahren sie im September auch und gibt es einen Zeitplan?
  LG

 4. Kent Reinsson skriver:

  2023-10-24
  Kordinater till nya vindskyddet:
  59,004667° N 17,642248° E
  59° 0,280′ N 17° 38,535′ E

Lämna en kommentar

Stolta sponsorer

Guld
Bli sponsorAlla sponsorer