Etapp 45:1
12 km

Nyköpingshus Strandstugeviken

Faciliteter på etappen:
Första etappen
Nyköpingshus
Strandstugeviken

Favorit

Du måste vara inloggad för att kunna spara en etapp som favorit.

69 har gått här

Jag har gått här

Du måste vara inloggad för att kunna markera att du gått denna etapp.

Hitta hit

Etapp 45:1

Nyköpingshus – Arnöleden – Örstig – Linudden (7 km) – Strandstugeviken (etappslut) 12 km.

Etappen går genom ett antal inhägnade områden där det ibland förekommer betande djur, vanligtvis kor.

Från Nyköpingshus går leden mot Arnö, vars namn tros härledas till förekomsten av örnar här. Det ska alltså från början ha hetat Örnö. Och örnar är inte ovanliga här, så se upp! Efter Lidl och bron över Kilaån svänger leden till vänster, och går utmed Stadsfjärden. Från bron kan du skåda storskrak och häger i Kilaån. Ett fiskgjuspar brukar häcka i den stora vassen till vänster. En bit bort på strandpromenaden har kommunen byggt en liten brygga med bänkar i vassen, där du kan ta en första liten paus. Diverse fåglar kan med fördel skådas här.

På tre ställen delar sig leden i två alternativ. Det högra alternativet (när man vandrar österut, mot Strandstuviken) är alltid det torrare. Vid regn, välj det. Efter en bit går leden förbi äldre bostadshus, bl.a Rosenhill markerat på en karta från 1810. Huset har två våningar och ett brant brutet tak som ger det en reslig siluett. Numera finns nyare bebyggelse på båda sidor av Rosenhill. Vid bryggorna före Bastenshäll och de nybyggda husen kan du njuta av en vacker utsikt över Nyköpings hamninlopp.

Vandringen fortsätter utmed Stadsfjärden förbi Karlslund, med fin utsikt över Mellanfjärden. Är du uppmärksam kan du se spår av bävrar, som ibland fäller träd över leden. Vidare till jordbruket Branthäll med byggnader från början av 1900-talet. Lägg märke till den höga strandvallen. Det var strax nedanför Branthäll som ryssarna landsteg lördagen den 24 juli 1719. Först försökte de gå iland på Brandholmssidan, den norra sidan av viken, men utsattes för en så häftig artilleribeskjutning från Nyköpings kanoner, att de lämnade Brandholmen. Invasionshären på ca 3.000 man seglade tvärs över Stadsfjärden och steg iland vid Branthäll. Sedan började de en ca 15 km lång marsch via Ryssbergen och Stora Kungsladugården mot Nyköping. Ett par tranor brukar häcka här.

Leden går vidare förbi Karlberg och därefter följer en unik strandäng där du kan se tofsvipor segla omkring. Vid slutet av ängsmarken finns ett inhägnat område på höger sida, det är Linuddens naturreservat med en mycket artrik vårflora.

Se även: Rundslinga ”Arnöhalvön”

 

Tips från etappansvarig

"När du passerat tredje stättan - vid Branthäll - och går utmed ett staket, kommer du fram till etappens vackraste plats. Här passar det bra att du tar stora pausen. Antingen på det kala berget till höger. Då får du fin utsikt över båtar som tuffar och seglar mellan Nyköping och Örsbaken. Eller - om det blåser - i den lilla skogen rakt fram. Där kan man med fördel slå upp ett litet tält, om det är tid för övernattning. "
- Göran Sollenberg, 073-500 24 79. , etappansvarig
Tillgänglighet
Kollektivtrafik i närheten
Parkering i närheten
Faciliteter
Sevärdhet

Felrapporteringar

Upptäckt ett fel?
Rapportera
Inga fel inrapporterade
Rapportera
Fakta om etapp 45:1
Fakta om etapp 45:1
Längd12 km
PlatsNyköpingshus
StartN 58°44.919' E 017°00.584'
58.748650, 17.009733
EtappansvarigGöran Sollenberg
EtappansvarigMarianne Sollenberg

Etappkarta

Vill du ta del av etappkartor och stödja oss?
Bli medlem idag!
Hitta med kollektivtrafik
Stockholm city
60 min
20 min
Etappstart Nyköpingshus
Alternativ:
Buss och tåg från många städer till Nyköping.

1 kommentar

  1. Katarina Bickley skriver:

    Met a fox (with a rat in its mouth) and a grass snake and saw a herd of cows taking a dip in the sea!

Lämna en kommentar

Stolta sponsorer

Guld
Bli sponsorAlla sponsorer