Etapp 3
13 km

Alby friluftsgård Tyresta by

Faciliteter på etappen:
Alby friluftsgård
Källa efter 6 km
Vindskydd efter 8 km
Tyresta by

Favorit

Du måste vara inloggad för att kunna spara en etapp som favorit.

558 har gått här

Jag har gått här

Du måste vara inloggad för att kunna markera att du gått denna etapp.

Hitta hit

Etapp 3-Vacker och varierande etapp i storslagen natur

Vindskydd: Årsjön – N 59°11.124′ E 018°16.047′ (med dass)
Vatten: Källa vid Högdalen – N 59°12.120′ E 018°16.095′

Etappen är lättgången till medelsvår med några branta upp- och nedstigningar från utsiktsplatser. Leden går söderut mot Tyresta By.

Etappen börjar vid parkeringen vid Alby Friluftsgård (Alby naturreservat). Från Sörmlandsledens egna skylt, följ grusvägen över den lilla kullen. Etappen fortsätter genom Alby friluftsgård mot Albysjön (passera lekplatsen på höger sida).

Följ noga markeringen med S-klistermärken (på lyktstolpar) vid Alby Friluftsgård:
Efter Alby Friluftsgård går man elljusspåret mot Albybron i ca 0,8 km. Första del av sträckan går längst med en äng och en frisbeegolf plan. Den andra delen av sträckan går genom skogen och längst med Albysjön. Det finns en bänk på udden med vacker sjöutsikt. Bron över Nyforsviken är ca 70 m.

På andra sidan bron går man den som kallade Nyforsbrostigen som är en bred grusväg i ungefär 0,4 m. Här finns en brant backe som kan vara kämpig att gå upp för.

Vid slutet av Nyforsbrostigen finns det två alternativ:

Alternativ 1:
Gå direkt till Tyresta by genom att ta först gå till vänster och sedan direkt in i skogen. Det finns en pil till höger om grusvägen. Sträckan till Tyresta By är 9,5 km och går söderut genom blandskog och över torparängar, runt Karlberg upp på hällmarker och tallskogsplatån vid Höjden, en f d raststuga. Leden går sedan ner i en dalsänka, över en mosse där det finns en kallkälla, vidare upp på nya hällmarker och in i Tyresta nationalpark. Snart når man norra änden på Årsjön, som man sedan följer. Den som är intresserad kan göra en avstickare till Gammeldammen, en liten sjö i närheten. Vid Årsjön finns ett vindskydd, grillplats och dass. Från Årsjön går leden vidare till Bylsjön och därifrån in i urskogen några kilometer innan du lämnar nationalparksområdet och kommer fram till ängar och betesmarker runt målet Tyresta by.

Alternativ 2: En lite längre tur med slinga runt Nyfors:
Innan sträckan till Tyresta by, gå slingan genom Nyfors (som det även har kallats Wättingeström). Starten är vid korsningen i slutet av Nyforsbrostigen (Rudmar, efter Nyforsbron). Här tar man höger på grusväg, finns en pil mot Nyfors. Det är 0,8 km till Nyfors från korsningen och slingan är totalt 1,5 km. Väl vid Nyfors tar man till vänster direkt efter bron. Det finns en skyld på en stolpe med S-märke (vänster sida). Följ markeringen över forsen (passera även en mindre bro). Efter ungefär 0,5 km efter Nyfors kommer man till en korsning där tre stigar möts. Här kan man välja gå tillbaka till Alby Friluftsgård (1, 2 km) eller fortsätta etappen mot Tyresta by (9 km). Det står en väl markerad skylt mitt i korsningen. Slingan runt Nyfors är delvis brant och det kan vara extra halt på vinter och höst.

Vid Nyfors finns det möjlighet att avvika från etappen om man går till höger vid slutet av bron (i stället för vänster där slingan fortsätter) och upp för grusvägen. Här finns en liten parkering och fortsätter man i 0,7 km kommer man fram en busshållplats (buss 873 till Gullmarsplan).

Lite om Nyfors
Nyfors är en imponerande fors med fem meter i fallhöjd. För att gå slingan med Nyfors följer man grusvägen till höger vid slutet av Nyforsbrostigen. Sträckan till Nyfors är väldigt tydligt markerad med S-märken i metall. Väl vid Nyfors tar man till vänster efter träbron för att fortsätt mot Tyresta By. Sträckan är den gamla etappen från XX-talet och är markerad med samma S-märken men vid några tillfällen finns det även orangea ringar runt träd för att komplettera sträckningen. Här är det periodvis kuperat och svårare att gå, speciellt under vintertid då de bli lätt halt. Härifrån är utsikten över Tyresö-Flaten sjön fantastisk.

Grillplatser
Det finns flera grillplatser på etappen som är placerade vid Alby Friluftsgård, Albysjön, Nyfors, Årsjön och Tyresta by. Säkrast är att ta med egen ved även om det finns på flera av platserna.

Badmöjligheter
Det finns badmöjligheter vid Albysjön (sandstrand med brygga), Tyresö-Flaten (klippor) och Årsjön (klippor).

Mataffär, caféer och toaletter
Det finns mataffär i närheten av starten i Alby (i Krusboda). Vid Alby Friluftsgård och Tyresta by finns café och toaletter. Det går även att gå ca 0,5 km för att äta på Café Rödkullan vid Uddby gård. Det finns toaletter vid Alby och Tyresta och dass vid Årsjön.

Övernattningsmöjligheter i naturen
Det går att tälta i Alby naturreservat (förutom Rävnästet på norra sidan av Albysjön). I Tyresta naturreservat och Tyresta nationalpark finns det utmärkta tältplatser vid Årsjön och Tyresta By.

Parkering
Det finns mycket bra parkeringsmöjligheter vid både Alby Friluftsgård och Tyresta By. En solig dag kan det vara mycket folk så åk ut tidigt för att vara säker att få p-plats. Finns även en liten parkering vid Nyfors om man hellre vill starta därifrån. Om man åker in från Vendelsö finns det en liten parkering i slutet av Bondvägen. Därifrån är det ca 6,7 km till Tyresta By och 5,8 km till Alby.

Övrigt
Det går att besöka bondgårdsdjur på Uddby gård i närheten av Alby Friluftsgård och Tyresta By. Vid Alby Friluftsgård finns det ett utegym (precis vid starten) och en frisbeegolfbana. I Alby finns det även en brant backe (gammal slalombacke) perfekt för löpträning eller pulkaåkning. På vinter finns det möjligheter att åka längdskidor i området.

Viktigt att tänka på
Vissa delar av etappen kan vara svåra att vandra då marken är kuperad. Det finns branta backar och stigar, samt många delar som består av berg och sluttningar. På några ställen finns det spångar som kan vara hala (året runt). Det är därför viktigt att ha bra skor och gå försiktigt. Det är även viktigt att ha med sig tillräckligt med vatten så att det räcker för hela etappen.

Markeringar i skogen utöver Sörmlandsledens egna. I Alby naturreservat är det orangea markering på träden som man följer och i Tyresta nationalpark och naturreservat är det S-märken i metall. Se bilder.

Nyfors Alby friluftsgård   Alby naturreservat    Tyresta nationalpark

Tips från etappansvarig

"Det går oftare bussar från starten av etappen i Nyfors (Krusboda) jämfört med vid målet. Det kan även vara svårt att estimera när man kommer fram till Tyresta by pga att terrängen är bland annat kuperad, rekommenderar jag ofta att man börjar vandringen från målet (Tyresta By-Nyfors). Speciellt under lågsäsongen när färre bussar åker från Tyresta by (på eftermiddagarna).

Följ gärna etappen på instagram (sormlandsleden_etapp3)"
- Linda Kridahl, 070-452 20 09, etappansvarig
Tillgänglighet
Kollektivtrafik i närheten
Parkering i närheten
Faciliteter
Torrdass
Vatten
Vindskydd

Felrapporteringar

Upptäckt ett fel?
Rapportera
Inga fel inrapporterade
Rapportera
Fakta om etapp 3
Fakta om etapp 3
Längd13 km
PlatsAlby Friluftsgård
StartN 59°13.843' E 018°16.181'
59.230717, 18.269683
EtappansvarigLinda Kridahl

Etappkarta

Vill du ta del av etappkartor och stödja oss?
Bli medlem idag!
Hitta med kollektivtrafik
Stockholm City
8 min
Gullmarsplan
30 min
Nyfors
10 min
Alby Friluftsgård
Hitta till parkeringsplats

3 kommentarer

 1. Fredric Ankarcrona skriver:

  Jättefint fält för camping nära Tyresta by med ny vattentoalett och soptunnor. Bonus är att kunna köpa färska ägg i lanthandeln!

 2. Mats Ek skriver:

  Hejsan Linda

  Denna etapp är fin, såg att det var en massa träd nedfallna, ibland på spångar…
  Hoppas att ni får hjälp att röja undan dessa.
  🙂
  Mats & Deniz

 3. Filip Eriksson skriver:

  En kul och mycket fin etapp med mindre lera än tidigare etapper. Däremot finns det liksom på etapp 2 en del fallna träd över leden och det kändes som att avståndsmarkörerna till Tyresta By var inkonsekventa med avstånden de angav, särskilt de första kilometrarna efter Nyfors. Det verkar som att fågelvägen anges på vissa markörer och gångväg avses på andra, eller så var det en inbillning pga personligt sinnestånd.
  Det är även värt att notera att mobilnät som tex Hallon saknar täckning på majoriteten av sträckan.

Lämna en kommentar

Stolta sponsorer

Guld
Bli sponsorAlla sponsorer