Etapp 11
9 km

Järna Vattgruvan

Faciliteter på etappen:
Järna
Källa efter 5 km
Vattgruvan

Favorit

Du måste vara inloggad för att kunna spara en etapp som favorit.

385 har gått här

Jag har gått här

Du måste vara inloggad för att kunna markera att du gått denna etapp.

Hitta hit

Etapp 11

Parkering vid tågstationen, cirka 600 meter till leden som börjar på Rönnvägen på andra sidan järnvägen.

Vatten: Källa 5 km väster om Järna – N 59°05.361 E 017°29.882′

Etappen går i kuperad och omväxlande skogsterräng men även på mindre bergssträckningar. Sträckan är medelsvår och går genom ett område rikt på gamla gruvhål. Många gruvhål är oskyddade, så var försiktig om du gör utflykter från leden.

Leden går fram till Rondellen/Turingevägen och sedan till höger längs vägen ca 200 m där den svänger till vänster. Snart passeras de branta åslänterna med sin rika flora, där stora vattenmassor en gång forsat fram från bl a Yngern mot Saltsjön. Något längre fram passeras en ny å som kommer från sjön Ogan.

Efter drygt 100 m lämnar man vägen och bebyggelsen och kommer in i en omväxlande skogsterräng. Sedan följer en promenad söder om Koppartorpsdalen. När man passerat en bäck är man inne i Sjuenda Kronopark, ett skogs- och gruvområde med över 200 gruvhål. Där finns en kallkälla på vänster sida ca 100 m från leden. Här finns plats för ett par tält. Strax kommer den första gruvan, Tunnelgruvan. Nu följer många gruvhål där det brutits malm från 1600-talet till slutet av 1800-talet. Det finns informationstavlor vid en del av hålen, som berättar om deras historia. Man ser också ett stort flyttblock med grotta som i nödfall kan ge skydd.

Leden fortsätter längs en väg och svänger höger över bergen. Efter att ha passerat en skogsbilväg, kommer man fram till två torpruiner. Vid den bortre, Mellanbygget, finns en bra tältplats, men ej vatten. Leden går sedan söder om Långmossen fram till Vattgruvan. Strax bortom Vattgruvan kan man också tälta.

Till och från Vattgruvans f d gruvfält finns bilväg 10 km över Billstadal från väg 57.

Vattgruvsmossen   Stora Envätterns naturreservat

Tips från etappansvarig

"Det kan också finnas möjlighet att parkera vid Järna Idrottsplats/Tavestaskolan. Det är en gemensam parkering för IP och skolan och den är främst tillgänglig under helger och skollov. Denna parkering ligger precis vid etappstarten.
Vid slutet av etapp 11 (Vattgruvsmossen) finns nu goda parkeringsmöjligheter, där man kan stå i upp till 72 timmar. Strax efter etappslutet (ca 200 m in på etapp 12) har Länsstyrelsen uppfört ett rymligt vindskydd och en grillplats i anslutning till den lilla sjön Kobäcken."
- Margareta och Tommy Nyström, [email protected], etappansvarig
Tillgänglighet
Kollektivtrafik i närheten
Parkering i närheten
Faciliteter
Sevärdhet
Vatten

Felrapporteringar

Upptäckt ett fel?
Rapportera
Inga fel inrapporterade
Rapportera
Fakta om etapp 11
Fakta om etapp 11
Längd9 km
PlatsJärna
StartN 59°05.808' E 017°33.761'
59.096800, 17.562683
EtappansvarigMargareta o Tommy Nyström

Etappkarta

Vill du ta del av etappkartor och stödja oss?
Bli medlem idag!
Hitta med kollektivtrafik
Stockholm city
38 min
Södertälje hamn
9 min
Järna station
10 min
Etappstart Järna
Alternativ:
alternativ/komplement till pendeltåget är buss 784 och 785 från Södertälje.
Hitta till parkeringsplats

1 kommentar

  1. Saul Naapanki skriver:

    Parkeringen är endast 24t och näst intill all gatuparkering är förbjuden. Tänk på det om ni tänkt vandra mer än ett dygn. De borde fixa några långtidsparkeringar så man inte blir så begränsad. Jag skulle gärna betala för att få stå där längre.

Lämna en kommentar

Stolta sponsorer

Guld
Bli sponsorAlla sponsorer