Guider

”Kul om barnen upptäcker naturen”

- Barnen bestämmer takten, säger Robin Pettersson. - Vandra är en billig aktivitet, menar Louise Ohlén. De ger sig ofta ut i naturen med sina barn Elsie, 7, och Elis, 4.

Redan som föräldraledig ville Louise ut på Sörmlandsleden. Hon hittade Bruksdammen, Hälleforsnäs, där det fungerar att gå med barnvagn.
Familjen bor i Sättersta utanför Tystberga. De har varit på Sävö flera gånger och vid närliggande Likstammen många gånger. Andra områden är Gisesjön och Långmaren/Nynäs. Oftast blir det dagsvandringar men ibland tältar de. En återkommande tältplats är nära vindskyddet vid Gubbängsudden på Likstammens långa rundslinga.

Är det annorlunda att sova i tält än hemma? – Ja! svarar Elsie och Elis i kör. – Vi sover utomhus, på marken. Det är lite hårt, säger Elsie men mysigt tycker båda.

– När vi tältar har vi med leksaker och böcker, berättar Elis. De har varsin ryggsäck med många fack. Där bär de sittunderlag och egen mugg. Varm choklad eller varm äppelmust är favoritdryck. Vatten är förstås också med. – Vi har nog lite mer variation i matsäcken än om vi bara varit vuxna. Barnens favorit är pannkakor eller majs och tonfisk (i olja) som vi steker. Stormkök har familjen oftast med även vid dagsvandring. Någon gång gör de upp eld.

Det gäller att barnen får bestämma takten, så att inte vandring blir något jobbigt och tråkigt. Ofta är det barnen som går först och letar markeringar.
– Båda barnen var små när vi började vara ute.

De gillar att gå mycket och blir inte trötta, berättar Louise. Men om de blir trötta är det dags att åka hem. Rundslingor är bra så man inte behöver gå fram och tillbaka. Det går inte så fort. – Vi brukar stanna och leka och kolla på saker, berättar Elsie. En gång såg vi en orm. De har också sett älgbajs. – Jag kan harbajs, berättar Elsie. Lupp och kikare är hjälpmedel för att studera naturen. Liksom flora, fågelbok och fjärilsbok.
– Det är mysigt när vi bläddrar i böckerna. Numera använder man så ofta mobilen, säger Louise. Elis berättar att de brukar plocka blommor och att han samlar på stenar. På  hösten har de hittat gula kantareller. Ibland fiskar de och badar.
Barnen har blivit duktiga på att plocka skräpi naturen. – De säger ”så ska man inte göra”, berättar Robin. Ibland har de vandrat med andra barnfamiljer.

Det finns mycket att leka med. Naturen bjuder på eget material. Både Louise och Robin vill gärna uppmana andra föräldrar att ta sig tid för naturutflykter.
– Det är kul om barnen får upp ögonen för naturen, utan att det känns som tvång, säger Robin.
– Det är en aktivitet som inte behöver kosta, betonar Louise, den är nästan gratis. Bra skor och kläder är viktigast.

Text: Karin Reibring

Foton: Louise Ohlén, Robin Pettersson