Sörmlandsleden 50 år

Sörmlandsleden 50 år

Här hittar du information om Sörmlandsledens jubileumsfirande år 2023

Aktiviteter längs leden finns under hela jubileumsåret och dessa finner du här.

Jubileumsfirande 27 maj

Varmt välkomna till Sörmlandsledens folkfest 27 maj vid Ånhammar!
Alla är välkomna!
Kl. 10 – 15

FÖRANMÄLAN! För att vi ska veta ungefär hur många som planerar att komma till denna härliga dag vill vi att du anmäler via denna sida. När man anmäler sig får man en kod och den koden skriver man på en lapp och lägger i en låda uppe vid Ånhammar på festdagen. Alla lappar som ligger i lådan deltar i en utlottning av priser så se till att föranmäl dig! Sista anmälningsdag till Folkfestens lotteri är onsdagen 24 maj. Efter det är man mycket välkommen ändå men har inte möjlighet att vara med i lotteriet.

Välj mellan två härliga jubileumsslingor att vandra under dagen;
• 1,5 km med spänger, ekbackar och vårblommor.
• 3 km med spänger, ekbackar, vårblommor och ett väldigt speciellt stenröse. Halvvägs kan ni köpa grillade vilthamburgare och våfflor gjorda över öppen eld samt riktigt kokkaffe. På återvägen finns den spännande Kammarstenen och roliga lekar för både barn och vuxna.
Båda slingorna erbjuder gratis föreläsningar om fåglar, växter och geologi (den långa).

Vid Ånhammar hittar ni en liten marknadsplats med utställare och försäljare. Ånhammar ligger i mitten av Södermanland, i Gnesta kommun, cirka 1 mil nordväst och Stjärnhov.

Från kl 10.00 kan man köpa korv och fika
Kl. 10:30 spelar Flens blåsorkester
Kl. 11:00 tal av landshövdingen och ordföranden för Sörmlandsleden, sist men inte minst berättar ägaren av Ånhammar, Bo Lemar om gården och dess historia och så hyllar vi Sörmlandsleden med allsång ledd av Daga församlings kyrkomusiker Frida Stjärnström.

LÄS MER OM DAGEN, busstider m,m, i denna broschyr!

Under hela dagen, med avgångar varje halvtimme, cirklar Spårvägen i Malmköpings gamla bussar mellan Malmköping, Ånhammar och Stjärnhov. I Stjärnhov stannar bussarna för dem som anländer via Gnesta. Utöver detta finns det ett flertal stopp på vägen med intressanta besöksmål:

• Hembygdsgården i Gryt
• Solbacka med deras olika erbjudanden.
• En jurybedömd konstutställning
• Konstpromenad
• Stenbutiken med fossilmuseum och Europas största stensamling
• En skulpturpark
• Åk spårvagn i Malmköping
• Malmköping gammaldags marknad

Festen fortsätter på Solbacka! På kvällen är det jubileumsfest som arrangeras av Solbacka med trerätters middag med Sörmlandsleds-tema. Det går fortfarande bra att anmäla sig. https://solbackakrog.se/event/ Innan festen är man varmt välkommen till Solbacka där man kan paddla på sjön, bada i bassängen, hänga i glasade uterummet eller på terrassen och det finns även möjlighet att duscha och byta kläder om man vill. Solbacka visar även Elitloppet på storbildsskärm. Utöver detta är nu Solbacka klara med en anslutningsled som går mellan Solbacka och Brotorp där Sörmlandsleden går.

Eftersom parkeringsplatserna vid Ånhammar är begränsade så rekommenderar vi er att parkera och samtidigt besöka någon av ovan nämnda platser och att ni därefter kliver på bussen till Ånhammar. Bussen kommer cirkulera under hela dagen och är gratis att åka med.

Välkommen att vara med på jubileumsfirandet den 27 maj! Frågor till kansliet@sormlandsleden.se