Rundslinga
3 km
Nyköpings kommun, Nynäs

Sävö

Rundslinga/ etapp 53:2

Favorit

Du måste vara inloggad för att kunna spara en etapp som favorit.

55 har gått här

Jag har gått här

Du måste vara inloggad för att kunna markera att du gått denna etapp.

Hitta hit

Etapp 53:2, Sävö (rundslinga)

Parkering vid Källviks brygga. Ibland kan det vara fullt vid parkeringen i Källvik men det går alltid att hitta någon plats om inte annat så längs med vägen. Se bara till att inte blockera vägen för boende och utryckningsfordon.

Vindskydd: Västra sidan – N 58°46.512′ E 017°28.057′
Vatten: Vattenkran vid Sävö gård, utanför naturskolan.

Etappen på Sävö erbjuder en behaglig vandring i typisk skärgårdsnatur. Genom att restaurera markerna har man återskapat äldre tiders odlingslandskap. Kor och får strövar fridfullt betande fritt på ön. Det är en pastoral idyll värd att minnas under mörka vinterkvällar.

Leden går i en rundslinga runt ön och du kan till exempel börja din vandring vid Boholmsviken eller vandrarhemmet. Sävö var en lotsplats ända fram på 60-talet. Den gamla lotsutkiken finns kvar och fungerar nu som ett litet museum, väl värt ett besök. Bakom de gamla lotsbostäderna som nu är vandrarhem finns några riktigt gamla och mäktiga ekar. Dessa ekar är värdefulla livsplatser för fåglar, fladdermöss och massor av insekter samt lavar och mossor. Ta dig tid och titta lite närmare på dessa.

När man passerat lotsplatsområdet och följer stigen till vänster kommer man till det mest kuperade avsnittet på ön. Stigen tar oss här upp på Kikarberget, varifrån man har en fantastisk utsikt över den sörmländska skärgården. Vid klart väder ser du österut ända bort till Landsorts fyr. På nära håll har du den intressanta havsviken Tvären, som en gång för mycket länge sedan blev till genom ett meteoritnedslag. På andra sidan sundet ser du några mycket fina gamla röda byggnader som är Säfsundets gamla krog. Dessa byggnader, som är belägna på Långö, är idag privat sommarbostad. Utefter stigen ner från berget finns flera mäktiga klippblock, så kallade jättekast eller flyttblock. För den som har svårt att gå bland sten och klippor finns en genväg från vandrarhemmet runt Kikarberget.

Leden fortsätter sedan utefter bergsbranten och passerar hamlade lövträd, gärdesgårdar och en slåtteräng, som sommartid visar upp en mycket rik flora. När du har passerat ängen kan du göra en avstickare till en badplats. Där finns också grillplatser. Leden fortsätter in i ett skogsområde. Efter en liten bit finns ytterligare en avstickare markerad. Den leder ner till ett vindskydd med eldstad som man inhägnat med en gammal fin gärdesgård. Här finns också ett torrdass.

Leden viker österut och går via Oxhagsberget, genom skogen och från leden ser man övernattningsstugan som kallas för Lägerplatsen. Här finns ännu ett torrdass. Nedanför stugan finns en båtbrygga som kan vara en alternativ startpunkt för den som kommer med egen båt. Leden går sedan genom en ekhage ut på en strandäng. Härifrån ser du övernattningsstugan vid Boholmsviken där det finns härliga badklippor. I närheten av stugan finns ett torrdass. Härifrån fortsätter leden söderut i hög terräng utefter klipporna på öns östra sida där den passerar Stella Maris (ett skyddsväsen vars kjol blivit ett annorlunda vindskydd) och tar sedan av genom skogen förbi Sävö gård, som kan vara värd att göra en liten avstickare till. Sävö gård ligger idylliskt insvept i lummig grönska, omgiven av en trädgård innehållande en mängd exotiska växter. Arrendatorerna på Sävö bor på gården men alla är välkomna att gå runt i trädgården. Den gamla ladugården är ombyggd till undervisningslokal och här finns Sörmlandskustens Naturskola. Härifrån fortsätter leden en bit genom skogen och vidare ut på vägen som leder tillbaka till den gamla lotsplatsen.

På Sävö finns även Sävöleden. Den viker av från Sörmlandsleden strax norr om Boholmsviken. Den går sedan upp på norra änden av ön och följer den västra stranden hela vägen ner till Sävsundet. Det finns många rastplatser längs leden och en utsiktspunkt norr om Lägerplatsen. Leden går ihop med Sörmlandsleden norr om slåtterängen. Den är ca. 3 km.

På Sävö kan man övernatta i allt från vindskydd och tält till stuga, gästhus eller vandrarhem. Det finns två tältplatser med staket som hindrar nyfikna djur men man får tälta på hela ön. Se länkar nedan till vandrarhem och Sävö gård (stugor och gästhus).

Sävö gårdscafé är öppet under högsäsong. Vandrarhemmets café har öppet under en längre period och tiderna finns på hemsidan.

Båttransport från Källviks brygga och mer info:
 Sävö vandrarhem eller Sävö gård

Sävö naturreservat   Stella Maris

Tips från etappansvarig

"Missa inte de fantastiska klipporna på västra sidan av ön. Intressanta både för den som är intresserad av geologi och den som vill klippbada. Klipporna nås lättast från Sävöleden. Och varför inte lämna leden. Finn dina egna stigar in över ön. Hela Sävö är lättillgängligt eftersom djuren håller borta sly och trampar upp stigar. Överväg också att besöka Sävö utanför badsäsongen. Både vår, höst och vinter har mycket att bjuda på."
- Janne och Karin, [email protected], 0732-01 01 24 , etappansvarig
Tillgänglighet
Parkering i närheten
Faciliteter
Sevärdhet
Tältplats
Torrdass
Vatten
Vindskydd
Fakta om etapp 53:2
Fakta om etapp 53:2
Längd3 km
PlatsKällviks brygga
StartN 58° 46.553' E 17° 28.622
58.775883, 17.477033
EtappansvarigJanne Linder

Etappkarta

Vill du ta del av etappkartor och stödja oss?
Bli medlem idag!
Hitta till parkeringsplats

1 kommentar

  1. Leif Hellkvist skriver:

    En fantastisk fin dag i oktober, då jag vandrade både på Sävöleden och Sörmlandsleden! Perfekt med hämtning av arrendator enligt mina önskemål! Jättefin vandring och insikt i skötsel av en levande skärgårdsö! Kan varmt rekommenderas!
    Leffe/Flen

Lämna en kommentar

Stolta sponsorer

Guld
Bli sponsorAlla sponsorer