Alternate Text
Alternate Text

57. Tullgarns slott - Kasholmen, Mörkö, 11,5 km

Start: N 58°57.404' E 017°34.518'. Parkering vid slottet.
Vatten: Källa efter Fornborgen - N 58°58.755' E 017°36.477'

En intressant och omväxlande sträcka. Leden går först genom Djurgårdsparken med gammal ädellövskog där mången drottning och prinsessa tagit sin morgonpromenad, för att inte tala om Kung Gustav V som hade Tullgarn till sitt sommarresidens.

Leden passerar Tullbotorp som till och med oktober 2009 var en fältstation tillhörande Stockholms universitet. Stationen, som numera är privatbostad, består av en gammal skolbyggnad och användes främst till undervisning i biologi.

Vandringen fortsätter i cirka 5 km till naturreservatet Näset, som är värt ett besök. Längst ut på Näsudden finns en vackert belägen rastplats. Vid Näset går det att parkera och här finns även två toaletter men dessa underhålls inte av Sörmlandsleden.

Från Näset har du cirka 3 km till nästa sevärdhet, en imponerande fornborg, med utsikt över Mörkö och Pålsundet. En mycket lämplig rastplats! Norr om Näset har du utsikt mot Pålsundet och Mörkö.

Norr om Skyttorp finns lämpliga tältplatser i området kring vattenkällan. Obs! Mellan Tullgarns slott och Skyttorp är tältning förbjuden.

Du vandrar vidare i omväxlande skogsterräng och passerar ett forntida gravfält innan du kommer ner på en väg som fortsätter över Mörköbron och till etappmålet vid Kasholmen.
Vid Kasholmen (på Mörkösidan) går det att parkera.

Tullgarns slott   Tullgarns naturreservat

2021-05-26

Etappkartan kan endast ses av medlemmar, logga in eller bli medlem