Alternate Text
Alternate Text

55. Gisekvarn - Trosa, 16 km

Start: N 58°52.513' E 017°25.295'. Möjligt att parkera på Gisekvarns återvinningsplats.
Skärmskydd: Dymossen - N 58°53.018' E 017°25.887'

Sträckan är en av Sörmlandsledens längsta. Den börjar med 3 km skogsvandring över mossiga hällar och i djupa skogar fram till den lilla trolska skogstjärnen Ringsjön. Vid Dymossen efter cirka 1 km finns ett skärmskydd. Ta gärna en paus eller övernatta, men tänk på brandfaran då det inte finns tillgång till vatten på platsen.

På berghällar med utsikt över Östersjön kommer du sedan ner till gården Lugnet. I ett av husen bodde den riksbekanta sångerskan Ulla Billkvist.
Nu börjar en cirka 5 km lång vandring i höglänt och mycket kuperad skogsterräng på Lemdalsberget, delvis med vacker utsikt över dalen. En informationstavla vid en av utsiktspunkterna berättar en del om den berömda Tureholmsskatten. En förstoring av skattens halsring finns placerad i vägrondellen mellan Trosa och Västerljung.

Framme vid Tureholms slott följer en pampig slottsallé. Efter en sväng på en mindre väg korsar leden Trosavägen och kommer upp till ett utsiktsberg vid Smedstorp. Ett fint ställe att rasta på.

I Trosa går det bra att parkera bilen, till exempel vid Trosa kvarn eller vid Skärborgarnas hus på Smäckbrogatan. Vill man inte gå riktigt hela etappen kan man parkera där etapp 55 möter etapp 55:1.

Trosa

2021-05-26

Etappkartan kan endast ses av medlemmar, logga in eller bli medlem