Alternate Text
Alternate Text

36. Nävsjön - Nävekvarn, 11 km

Start: N 58°39.793' E 016°44.071'. Parkering innan Fiskeföreningens område, cirka 200 meter fram till leden utmed sjön.
Vatten: Pump vid Nävsjön - N 58°39.835' E 016°44.014' och källa söder om Nävsjön -
N 58°38.833' E 016°44.195'

Etappen är relativt lättgången och går genom blandad terräng. Berg, skog och öppna marker. Redan efter några hundra meter ligger ett skärmskydd som i första hand är avsett för fiskare, i mån av plats är vandrarna välkomna att utnyttja det. Möjlighet att övernatta finns också i kolarkojan som ligger efter en knapp kilometer in på etappen. Titta gärna in i den. Vid Nävsjön kan man tälta, dock inte i den del som är naturreservat. Vid kolarkojan finns även en liten p-plats.

Från kojan fortsätter leden snett till höger över den öppna planen och ut på vägen där den fortsatta markeringen syns.
Nu är det cirka 4 km till Kvarsebovägen, mest genom gles barrskog med ett flertal mindre stigningar över bergknallar/hällmark. Strax innan vägen passeras en av Damkärrsgruvorna (inhägnad) och sedan en informationstavla, som berättar om olika järnvägar som fraktat timmer ut från skogarna. Precis efter vägen finns en gammal tjärdal. 

Stigen fortsätter ner längs bäckravinen. Närmare Bråviken ligger en kolerakyrkogård, vilket framgår av en skylt på platsen. Framme vid Vibberholmen går leden ut till Bråviken till en fin rast- och grillplats.
Efter en kort promenad på grusväg börjar den branta uppstigningen på Nävekvarns klint. Där uppifrån är det är en magnifik utsikt över Bråviken. En given fikaplats. Sedan bär det utför och tillbaka ned mot Bråvikens strand och förbi Pryssgårdens villaområde fram till campingplatsen och anrika Folkets park.
Den långa bron leder ut till ön Skäret, den ön bör man inte missa. I båda ändarna på ön finns grillplatser och tillgång till ved.

I hamnen finns sommartid servering, turistinfo samt en utställning av ”Vasagubbarna”, ett antal träskulpturer i naturlig storlek som tidigare ”bemannat” regalskeppet Vasa (Vasamuseet).

Etappen fortsätter till vänster upp förbi och genom en del av det gamla bruksområdet. Slutmålet är Gula kvarn i korsningen Nyköpingsvägen-Utterviksvägen. Här är lätt att parkera ifall man tänkt starta här.

Fiskekort säljs i fiskekortsautomaten vid Nävsjön.

Se även: Skäret   Nävsjön runt och Nävekvarnsslingan

Nävekvarn   Nävsjömossens naturreservat   Nävsjöns naturreservat   Nävekvarns klint
Nävsjöns Sportfiske

2021-05-21

Etappkartan kan endast ses av medlemmar, logga in eller bli medlem