Alternate Text
Alternate Text

33:1. Kvarsebo färja - Brytsebo, 4 km

Start: N 58°38.286' E 016°35.774'. Parkering.
Skärmskydd: Bråviken (Lst Östergötland) - N 58°38.719' E 016°33.186'

Etapp 33:1 sammanbinder Sörmlandsleden och Östgötaleden via Kvarsebo färja. Lederna utgör länkar i den internationella vandringsleden Europaled 6 som går ända ner till Medelhavet. Etappen är ganska krävande med ett flertal branter men är också bitvis lättgången på vackra hällmarker. Vyerna över Bråviken är storslagna. Etappen passerar till stor del genom Bråviksbrantens naturreservat.

Parkering kan ske invid färjeläget där det också finns ett café. Etappen kan också nås från etapptavlan 33 - 34 vid huvudvägen mellan Kvarsebo och Krokek. Gå söderut på etapp 33 några hundra meter till etapp­tavlan för etapp 33:1. I litteraturen beskrivs dessa trakter av bland andra Carl Jonas Love Almqvist i ”Drottningens Juvelsmycke” och Hans Lidman i ”I Tintomaras Spår”.

Etappbeskrivning
Etappen går i en brant stigning upp på Kolmårdens höga berg. Vandringen går på vackra hällmarker med renlav och vresiga martallar. Här och var kommer du upp på en knalle med vidsträckt utsikt över Bråvikens vatten. Detta är bitvis en otroligt vacker del av Sörmlandsleden. Efter knappt två km leder en blåmärkt markering ner till en badklippa. Efter ca 3 km vandring kommer du till Högudden som är den högsta punkten på sträckan och kanske också den vackraste. Sätt dig på bänken och läs om vad du ser. Bråviken och Vikbolandet ligger för dina fötter. Strax intill bänken börjar en kort blåmärkt stig ner till två jättegrytor. En tavla berättar om grytorna. Så lämnar stigen Bråviken och du är snart framme vid en av Kolmårdens Rövargrottor som du kan gå ner i och insupa den trolska atmosfären. Öppningen är trång men med hjälp av repet går det bra att komma både ner och upp. En tavla berättar om grottans historia. Nu är det 600 m kvar till etapp 33, där man kan välja att gå mot Stavsjö eller Nävekvarn.

Parkering finns vid Brytsebo. Buss 432 Norrköping - Kvarsebo.

Bråvikenbrantens naturreservat

2020-08-30

Etappkartan kan endast ses av medlemmar, logga in eller bli medlem