Alternate Text
Alternate Text

11. Järna - Vattgruvan, 9 km

Start: N 59°05.808' E 017°33.761'. Parkering vid tågstationen, cirka 600 meter till leden som börjar på Rönnvägen på andra sidan järnvägen.
Vatten: Källa 4 km väster om Järna - N 59°05.361 E 017°29.882'

Etappen går i kuperad och omväxlande skogsterräng men även på mindre bergssträckningar. Sträckan är medelsvår och går genom ett område rikt på gamla gruvhål. Många gruvhål är oskyddade, så var försiktig om du gör utflykter från leden.

Leden går fram till Rondellen/Turingevägen och sedan till höger längs vägen ca 200 m där den svänger till vänster. Snart passeras de branta åslänterna med sin rika flora, där stora vattenmassor en gång forsat fram från bl a Yngern mot Saltsjön. Något längre fram passeras en ny å som kommer från sjön Ogan.

Efter drygt 100 m lämnar man vägen och bebyggelsen och kommer in i en omväxlande skogsterräng. Sedan följer en promenad söder om Koppartorpsdalen. När man passerat en bäck är man inne i Sjuenda Kronopark, ett skogs- och gruvområde med över 200 gruvhål. Där finns en kallkälla på vänster sida ca 100 m från leden. Här finns plats för ett par tält. Strax kommer den första gruvan, Tunnelgruvan. Nu följer många gruvhål där det brutits malm från 1600-talet till slutet av 1800-talet. Det finns informationstavlor vid de flesta hålen, som berättar om deras historia. Man ser också ett stort flyttblock med grotta som i nödfall kan ge skydd.

Leden fortsätter längs en väg och svänger höger över bergen. Efter att ha passerat en skogsbilväg, kommer man fram till två torpruiner. Vid den bortre, Mellanbygget, finns en bra tältplats, men ej vatten. Leden går sedan söder om Långmossen fram till Vattgruvan. Strax bortom Vattgruvan kan man också tälta.

Till och från Vattgruvans f d gruvfält finns bilväg 10 km över Billstadal från väg 57.

Vattgruvsmossen   Stora Envätterns naturreservat

2019-09-11

Etappkartan kan endast ses av medlemmar, logga in eller bli medlem