Gästbok

 
Rodrigo Hidalgo
2017-06-21
Tog tag i att dokumentera min vandring av Etapp 5, Handen till Paradiset och sedan förbi Tornberget.

http://www.hidalgo.se/hikes/sormlandsleden-august-2016/

Som alltid fantastiskt bra underhåll på leden!Svara
Henrik Nilsson
2017-06-14
Hej hej
Just hemkommen efter vandring Läggesta-Gnesta. Valde det efter tips här på hemsidan. Jag och min nioåriga dotter tog fyra dagar på oss och det kändes i benen. Tack till alla entusiaster som ser till leden. 15:1 känns lite som en transportsträcka men nödvändig för oss utan bil. Sista biten fram till 15 härlig men kuperad. Tog östra delen av 15. Vi hittade tältplats vid fornborgen med härlig utsikt söder om Logdalen, nära källan (som inte hade haft så riklig påfyllning). Etapp 14 kuperad med härlig variation av skog. Källan strax efter växling till etapp 13 hade rikligt och bra vatten. Etapp 13 går genom härlig skog som verkar vara rik på vildsvin med tanke på all uppbökad jord man ser. Badmöjligheter vid stora kvarnsjön. Vi tältade vid skärmskydd på fräkensjöberget. Fräkensjön bjöd på tranor med ungar och kattuggla. Dag 3 svängde vi in på 13:1 och hittade tältplats vid Långsjön. Natten bjöd på skällande rådjur, storlom, orrspel i fjärran mm. Varierad kuperad vandring med stor variation av skog. Vid badplatsen Klämmingeberg blev det glass! Resten av vägen ner till Gnesta är också lite av en transportsträcka med vandring på trafikerad landsväg men det tillhör ju också Sörmland. Det enda problem vi hade var tillgången på vatten. Som ensam vuxen som bär nästan all packning blir det många kilo vatten. Litrarna går åt snabbt när det är varmt och tre mål mat om dagen. Jag prövade att koka sjövatten och jag är fortfarande bra i magen men kaffet blev inget vidare. Åter igen ett stort tack till alla arbetslag och etappansvariga. Trevlig vandringssommar. Svara
Svar av Sörmlandsleden
2017-06-15
Hej Henrik! Roligt att få del av din och dotterns vandring!
Ja, tillgången på vatten brukar vara största problemet för långvandrare. Men kan man koka vattnet ska det inte vara något problem. Hur det smakar är en annan fråga.
Kristina Lind
2017-05-29
Hej!
Vi startade vandringen vid Jogersö, etapp 44:1, med mål vid Ryssbergen, Ärila golfbana. På anslagstavlan fanns en liten otydlig uppmärkning var etappen egentligen startade. Det var glest mellan orange ringar inom villaområdena. Vi frågade oss fram några gånger och fick vänlig hjälp att komma rätt. Annars en mycket trevlig vandring.
PS. Vad är robotcheck?Svara
Svar av Sörmlandsleden
2017-05-30
Hej Kristina! Vi kontaktar dem som sköter etapp 44:1.
Robotcheck används för att bara riktiga människor ska kunna göra inlägg.
Lars
2017-05-28
Hej!
Jag söker lite tuffare vandring på ca 12-15 km. Det behöver inte vara en slinga men det vore enklast, gärna nära Nyköping.Svara
Svar av Sörmlandsleden
2017-05-29
Föreslår att du tittar på de branta etapperna längs norra sidan av Bråviken, det vill säga från Nävekvarn och västerut.
Gökay
2017-05-28
Gick Etapp 1 med min dotter. Vi valde fel dag då värmen gjorde sitt. Mycket tråkigt att se skräp som människor lämnat efter sig utefter spåret. Vi plockade med oss lite i alla fall.

Mycket trevligt med människor från föreningen som stod vid starten. Vänliga öppna med bra tips.Svara
Svar av Sörmlandsleden
2017-05-29
Tack för att ni plockade med er skräp! Det förskönar naturupplevelsen för vandrare som kommer efter er.
Katrin Petersson
2017-05-25
Hej!
Jag gillar verkligen Sörmlandsleden och vandrar gärna med min hund.
Men... en del av etapperna går genom kohagar och sen jag skaffade hund har jag blivit varse hur annorlunda korna kan bete sig jämfört med om man går utan. Har varit med om flera ganska obehagliga tillfällen då korna blivit alldeles för närgångna. På flera ställen finns det varningsskyltar innan man kliver in hagen men då är det ju redan lite för sent, kan bli en ganska knölig omväg man behöver gå för att runda hagen.
Mitt förslag är att det redan i etappbeskrivningarna anges om leden går genom en kohage och om det isf finns en alternativ sträckning man kan ta.

Hur låter det? Skulle det vara görbart?

Stort tack för en underbar vandringsled och för alla ideella krafter som håller den i skick!💕🐾
/Katrin Svara
Svar av Sörmlandsleden
2017-05-29
Ditt förslag låter bra även om det är ett stort jobb att justera i alla etappbeskrivningar där det skulle bli aktuellt. I medlemstidningen Hänt på leden nr 1/2016 finns en artikel om hur man som vandrare ska bete sig när leden går genom hagar med tamdjur. Tidningen kan läsas på hemsidan, se "Information" i menyraden. Med hund ska man alltid vara försiktig, eftersom den kan uppfattas som ett rovdjur. Den ska alltid vara kopplad och kunna gå lugnt bredvid sin ägare utan att skälla.
Carl
2017-05-20
Har en fråga om etapp 5:3. Var ungefär 15 år sen vi gick den förra gången. När vi gick den idag kände vi igen en hel del men undrar om sträckan har blivit ändrat något sedan dess. Har t ex för mig att det var 2 avslutade tunga uppförsbackar om man går mot Hemfosa från Paradiset. Sen är jag mer osäker angående att det då fanns nyplanterad skog som var väldigt tät på slutet då. Men det kan kanske ha varit på en annan sträcka.Svara
Svar av Leif Strand Regitionsansvarig region 2 inefattar etapperna 5.1,5:2 och 5:3
2017-05-22
De förändringar som skett på 5:3 de senaste 15 åren är att leden flyttats något längre nordost vid
Tranmossens nordöstra spets för att slippa byta ut en rutten spång den andra omdragningen är vid vindskyddet beläget vid Transjön Vindskyddet nås numera via en avstickare Sista är starten av 5:3 söderifrån som är flyttad 100m västerut för att sammanfalla med länsstyrelsens p-plats och orienteringstavla för Ösrerby naturreservat
Etapp 6:1
2017-05-07
Hej,
Åter bekantade mig med etapp 6:1, Huddinge igår. Det fanns ett extra viktigt att gå igår, nämligen #walk4smiles (Operation Smiles). Vandrade i solidaritet för barnen som behöver ta sig långa sträckor till Operation Smiles medicinska uppdrag. Operation Smile förändrar livet för dessa patienter med läpp-, käk- och gomspalt.

VendelaSvara
Svar av Sörmlandsleden
2017-05-08
Toppen att Sörmlandsleden kan användas för ett så gott syfte!
Bosse Kronqvist
2017-04-13
Etappinfotavlan i Mariefreds gästhamn
Pga kommunens ombyggnadsarbeten av hamnplanen är tavlan inhägnad av arbetsplatsstaket och inte åtkomlig. Kommunen säger att ombyggnad skall vara klar slutet på maj 2017. Svara
Svar av Sörmlandsleden
2017-04-18
Tack för info Bosse!
Antje Zeinstra=Lam
2017-04-12
Jag talar lite Svenska. Sorry

But can some one tell me where i can buy a map from the hole southern route.

I am willing to pay in advance.

I trieded the tourist buro but the send me here.

And i download some maps and put them together. But i rater have a offical map.

Can anyone help me. We are landing in Nyköping on the 10th of June and fly home at 17th of June.

Greeting from the Netherland Antje.

Vi ses i Sverige. ;)


Svara
Svar av Sörmlandsleden
2017-04-13
Hej Antje! Sörmlandsleden has no map of the southern route, just the detailed maps that you have already downloaded. For your purpose I would recommend "Fritidskarta sydöstra Sörmland" - a map where Sörmlandsleden is marked. This map is sold by tourist information offices, book stores and sometimes libraries.
12345678910111213141516Nästa