Gästbok

 
Lillemor Skyllbäck
2017-08-14
Gick etapp 35 i söndags från Holmtorp till Nävsjön. Efter att ha korsat vägen mot Stugubråten kommer man efter ett tag till ett gammalt hygge. Numera nästan ogenomträngligt av björksly. Behöver röjas. Vissa markeringar är också blekta och svåra att se. Härligt väder och fint kallt vatten i källan vid Svartsjön.

LillemorSvara
Svar av Sörmlandsleden
2017-08-15
Vi kontaktar ansvariga.
Brita Roman
2017-08-12
Fadarundan
När vi gick häromdagen konstaterade vi att en rejäl röjning skulle behövas, både med motorsåg och röjsåg. På vissa sträckor håller sly på att ta över, nedfallna och bäverfällda träd är bitvis rätt hindrande. Skylten på östra sidan av vägen vid Fada kvarn är avbruten. Svara
Svar av Sörmlandsleden
2017-08-14
Vi kontaktar ansvariga.
Magnus Salomonsson
2017-08-02
Vid senaste vandringen mellan Nynäshamn och Huddinge upptäckte jag ett problem, generellt.
Etapp beskrivningarna är skrivna på ett visst sätt.
Det som uppstår om man går åt motsatt håll enligt etappbeskrivning är att vid skarpa svängar så blir det lite svårt att hitta om nästa markering sitter lite skymd.

Det skulle förenkla och förbättra vandringen om skarpa svängar markeras med dubbelstreck från bägge håll för att förenkla framkomligheten.

Har vandrat länge på Sörmlandsleden och uppskattar att vandra i snö, regn, sol, blåst, värme, kyla och åska - fast då helst i vindskydd.Svara
Svar av Sörmlandsleden
2017-08-02
Ja, etappbeskrivningarna på hemsidan beskriver etapperna enbart i ena riktningen. Men det är meningen att markeringarna ute på leden ska synas lika bra oavsett i vilken riktning man vandrar.
Björn Sandin
2017-07-31
Bestämde mig igår att prova något jag aldrig förut har gjort vandra på Sörmladsleden! Sagt och gjort! Jag har idag gått sträckan Hemfosa-Paadiset och det var härligt! Fast på ett ställe kommer man ut vid en stor gräsäng (som av någon anledning spåret går runt) efter den ängen är det lite dåligt skyltat var man ska in i skogen igen! Där hade det varit bra med en pil! Sedan tycker jag det är lite synd och läskigt att gå på stora asfaltsvägen lastbilarna blåser nästan av en av vägen! Tänk om man kunde istället fått gå uppe i skogskanten utmed vägen! Jag hade nog inte velat gå del delen av sträckan om jag hade haft barn med mej! Eftersom jag inte är en van vandrare med ryggsäck hade jag tänk hoppa av Sörmlandsleden vid Rudan och ta tåget hem till Västerhaninge men jag hittade inga skylt var man skulle vika av varken till Västerhaninge, Jordbro eller Rudan så jag gick vidare och hamnade tillslut i Paradiset! Att ta sig sedan hem från Paradiset var lite besvärligare för en trött gubbe med ond tå! Buss (som går sällan) till Huddinge station, tåg från Huddinge till Älvsjö station gå av och byta tåg vid Älvsjö mot Västerhaninge! Det var därför jag ville hoppa av Sörmlandsleden i Handen för att slippa alla byten! Men nu är jag hemma och nöjd med att ha gått hela sträckan! Tack för det fina arbete ni gör med Sörmlandsleden och snälla sätt gärna upp de skyltar jag har efterlyst så kan även en lokalsinnesbefriad människa som jag gå Sörmlandsleden! / BjörnSvara
Svar av Sörmlandsleden
2017-08-01
Tack för dina synpunkter! Vi tar till oss det som vi kan påverka.
Svar av Eva Brandt
2017-08-01
Hej Björn!
Jag är etappansvarig tillsammans med Anita Jonsson på 5:3.
När det gäller ängen så vill inte markägaren att vi ska uppmuntra folk att gå över ängen. Han har t o m hjälpt till att röja upp spåret som leder runt och vi har målat och skyltat den slingan i år, som faktiskt är en vacker stig som jag varmt rekommenderar.
Jag håller med dig om att asfaltsdelarna inte är roliga att gå på, men jag gissar att man inte fått markägarnas tillstånd att dra leden i de omgivande skogarna.
Den snabbaste vägen till Rudan är att gå etapp 5 men då återstår 13km efter de redan avverkade Hemfosa- Paradiset! Många går den rundan med en övernattning inplanerad.
Vänligen
Eva Brandt, etappansvarig
Marion
2017-07-31
Hej,
where can I buy the primus gas cartridge in Nyköping? Intersport and Teamsportia haven`t any.
(Last year I bought it in Intersport )
Do you have an idea? I start in Nyköping

thanks a lot.

MarionSvara
Svar av Sörmlandsleden
2017-08-02
Team Sportia has different kinds of gas cartridges (just checked it!), some especially adjusted to fit the equipment of the German hikers.
Adress: Västra Storgatan 19 (town centre).
Opening hours: Mo-Fri 10-18, Sa 10-15, closed on Sundays.
Tobias Barenthin Lindblad
2017-07-17
Hej!
Vi gick i helgen från Järna till Gnesta (etapperna 11, 12, 13-13:1). Källan efter Järna liksom den på etapp 13/13:1 norr om Djupsjön hade bägge ordentligt med vatten.
Mycket storlom och många grodor i St Envättern, men alla sjöarna ser ut att ha ovanligt lågt vatten.
Prima underhållna leder, tack etappansvariga för ert arbete!
Svara
Svar av Sörmlandsleden
2017-07-19
Tack för ditt positiva inlägg!
sandra
2017-07-12
hej
Undrar lite om jag behöver tillgång till kartorna för att förstå etapperna och veta var jag ska gå en ledSvara
Svar av Sörmlandsleden
2017-07-13
Hej Sandra, vi rekommenderar alltid att man går efter kartan,
Du får tillgång till kartorna genom att bli medlem, läs mer om
det på vår startsida, klicka på "Gå med oss"
Torgny Hellström
2017-07-02
Hej!
Vi har precis avslutar etapp 20 och 19 och tänkte bara meddela andra eventuella vandrare att källan med pump vid Ånhammar har för lågt vattenstånd för att man ska få upp något vatten.
I övrigt var det en jättefin vandring vi haft med nöjda barn och vuxna. Svara
Svar av Sormlandsleden
2017-07-03
Tack för info Torgny!
Niklas Vejdal
2017-06-30
Hej.
Jag vill be er alla om lite hjälp.
Min snart 17-årige son gav sig i tisdags iväg med en fullpackad väska på ryggen. Hans intention är att gå hela leden i ett sträck så han startade vid etapp ett.
Första 2 dagarna följde svågern med så han fick lite starthjälp. Han har ingen tidigare erfarenhet av vandring. Nu går han solo.
Men det jag vill ha er hjälp med är pepp, goda råd och allmän stöttning under hans vandring.
Han övertalades att skapa ett instagramkonto så att man kan följa honom och han har varit duktig på att uppdatera.
Så följ honom gärna på "promenad_takt" på instagram. Där har man en bra möjlighet att peppa och berömma och ni som har bra tips att ge får hemskt gärna göra det. Sedan är det väldigt roligt att följa och se hur det går. Det blir som en liten dagbok.

Tack på förhand och trevlig sommar!Svara
Svar av Eva
2017-07-06
Hej Niklas!

Jag föreslår att du även tipsar om din sons vandring i Facebookgruppen Sörmlandsleden som har nästan 5000 medlemmar.
Max
2017-06-29
Hej!

Jag har tänkt försöka ta mig runt hela leden i sommar, och har hittills besökt etapp 1 - 15. Vilken fantastisk led, så väl underhållen och så mycket att se längs vägen!

Men jag har en fråga, och det är hur och med vilken precision längderna på etapperna är uppmätta? Tag Etapp 3 (Alby friluftsgård - Tyresta by) t.ex., dess längd stod tidigare (under våren) angiven som 13.5 km på er hemsida. Nu anges den som 12 km. Enligt Lantmäteriets kartering borde den vara ca 13.0 km. Och när jag själv vandrade den nyligen så visade GPSen drygt 13 km. Vilken siffra skall man lita på?Svara
Svar av Sörmlandsleden
2017-06-29
Hej Max!

Tack för påpekandet. I det här fallet har det skett ett misstag, sträckan är precis som du säger, längre än 13 km även enligt vår GPS-mätning, så där bör stå 13,5 km. Vi anger inte längderna med större noggrannhet än 0,5 km och alla etapper är ännu inte mätta med GPS av oss, så det kan fortfarande finnas etapper som kommer att justeras längdmässigt.
1234567891011121314151617Nästa